középkori háború
Shuttersotck

Illusztráció

Sikerült rekonstruálni egy középkori csatában elesett férfi arcát

A sérülése nem lehetett túl kellemes.

Egy középkori férfit a koponyája alapján sikerült élethűen rekonstruálni. A férfi halálát valószínűleg egy fejsze okozta, ami egyenesen az arcába csapódott – írja a Live Science. A középkori harcos 1361-ben halhatott meg a gotlandi csatában, ahol a svéd földművesek harcoltak a felkészültebb dán királyi sereggel.

A 3D-s rekonstrukciót az a Cicero Moraes végezte, akit már mi is bemutattunk Tutanhamon fáraó apjának arcánál. A brazil 3D-dizájner társaival egy új tanulmányban bemutatták azt is, hogy mire utalnak a férfi sérülései.

A rosszul kinéző seb mellett nem sokat lehet tudni a férfiról, aki valószínűleg az egyike volt a gotlandi csatában meghalt 1800 földművesnek. A helyiek IV. Valdemár dán király ellen lázadtak, aki végül megtámadta a szigetet. A harcok alatt több száz képzetlen gotlandi önkéntest öltek meg a zsoldosok.

A helyszín a régészeknek igazi kincsesbánya, hiszen a halottakat kapkodva, ruhában tették a sírokba a halottak nagy száma miatt.

A koponyát a harcoktól nem messze találták, amin egy mély vágás található az állkapocs bal alsó részétől egészen az orr jobb oldalának aljáig – az ütéstől több foga is kieshetett.

A szakértői vélemények szerint a sebesülést minden bizonnyal fejsze- vagy baltacsapás okozta. Moraes a fegyvert is megalkotta, ami nem biztos, hogy egyben a gyilkos fegyver is volt, de szakértői vélemények szerint egy ekkora csapás óriási károkat okozott a katonában.


Moraes végül két rekonstrukciót is végzett a férfiról. Az elsőnél semleges pozíciót választott, míg a másodiknál spekulatívabb, művészi megközelítést alkalmazott, hogy emberibb legyen az arc.


A figyelmetekbe ajánljuk