keresztes hadjárat

Véres harcok a vallásért  – tények a keresztes hadjáratokról

A keresztes hadjáratok lényegében a középkorban a római katolikus egyház által kezdeményezett és néha folytatott vallási háborúk sorozata volt. A keresztes lovagok számos egyházilag szentesített hadjáratot folytattak, s mivel ezeknek a háborúknak érdekes története van, összegyűjtöttünk néhány értékes információt róluk.


Nem csak a kereszténység és az iszlám közötti csaták voltak

Bár a keresztes hadjáratokat a keresztények és a muszlimok közötti harcának tekintjük, valójában más közösségekkel is összecsaptak; különösen a zsidókkal és a pogányokkal. Valójában a népi keresztes hadjárat során a keresztesek számos zsidó közösséget lemészároltak. Az esemény pedig utólag érdemelte ki a Rajnai.vidéki mészárlás nevet.

Az arab-muszlim világ neheztel?

www.goodfreephotos.com

Meglepő módon a válasz nem. Valójában az arab-muszlim világ még csak nem is találkozott a "keresztes hadjárat" szóval, egészen az Oszmán Birodalom 19. századi bukásáig. Valójában a legtöbb arab társadalom már rég elfelejtette ezeket a háborúkat, mivel azok évszázadokkal ezelőtt történtek.

Nem kizárólag a katolikusok vezették

A középkorban a legtöbb európai nyilvánvalóan katolikus volt, ezért természetesen sokan a keresztes hadjáratokat is velük hozzák összefüggésbe. A katolikus keresztesekhez azonban gyakran csatlakoztak a keleti ortodox egyház tagjai, örmény keresztények, orosz keresztények és görög keresztények is.

Kolumbusz Kristóf keresztes lovag volt?

kolumbusz krist\u00f3fhu.wikipedia.org

Mivel Kolumbusz hívő keresztény volt, egy elmélet azt feltételezte róla, hogy keresztes lovag lehetett. A teória szerint amikor Kolumbusz kiaknázta a karibi térségeket, valójában egy új keresztes hadjárat finanszírozására gyűjtött pénzt.

A gyermekek keresztes hadjárata

Az 1212-es gyermekkeresztes hadjárat egy szerencsétlen esemény volt, amely az európai keresztes hadjárat-őrület idején történt De mi volt ez? Egy hatalmas, 30 000 fiatal felnőttből és gyerekekből álló csoport vette át a kereszteslovagok fogadalmát, és indult el a Szentföld visszafoglalására. Ez azonban nem volt hivatalos keresztes hadjárat, és a pápa sem hagyta jóvá.

A figyelmetekbe ajánljuk