person in white dress shirt wearing green and white hat

Úgy tűnik, hogy a megfelelő diéta segít koronavírus esetén

A diéta COVID elleni védőhatása még nagyobb a hátrányosabb helyzetű területeken élők esetében egy új tanulmány szerint.


Az egészséges növényi alapú élelmiszerek fogyasztása csökkenti a COVID-fertőzés kockázatát és annak súlyosságát - derül ki egy tanulmányból. Az egészséges növényi alapú étrend COVID elleni védőhatása még nagyobbnak tűnik a hátrányos helyzetű területeken élők esetében.

Korábbi jelentések szerint a rossz táplálkozás gyakori jellemző a járvány által aránytalanul érintett csoportok körében, de az étrend és a COVID-19 kockázata és súlyossága közötti összefüggésre vonatkozó adatok hiányoztak. Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a helyes táplálkozás közvetlen hatással van a fertőző betegségek csökkentésére.

Ezek a tanulmányok arról számoltak be, hogy a gyakori humán koronavírusok, például a 229E és a SARS-CoV-1 szaporodása megállt, amikor linolsavat vagy arachidonsavat adtak a betegeknek. A többiek összefüggést találtak bizonyos táplálékkiegészítők és tápanyagok, és a COVID-fertőzés csökkent kockázata között.

Az új tanulmány alapjául szolgáló kutatás 2020 folyamán 592 571 lakost követett nyomon az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A táplálkozás minőségének felmérése érdekében a résztvevőket a világjárvány előtti táplálkozási szokásaikról kérdezték. A kutatócsoport egy pontozási rendszert használt, amely olyan élelmiszer-kategóriákat tartalmazott, mint a zöldségek, gyümölcsök, olajos halak, zsírok és cukros termékek.

A legegészségtelenebb élelmiszercsoport 1, a legegészségesebb pedig 3 pontot kapott. Megállapították, hogy a magas minőségű étrenddel rendelkezők kisebb valószínűséggel betegedtek meg súlyosan a COVID-19-től. Az étrend pontszámának legmagasabb kvartilisébe tartozó résztvevők 9 százalékkal kisebb valószínűséggel betegedtek meg koronavírusostól, és 41 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki súlyos betegségük.

Bár a kutatók nem győzik eléggé hangsúlyozni a védőoltás beadatásának és a maszk viselésének fontosságát zsúfolt beltéri környezetben, tanulmányunk azt sugallja, hogy az egyének potenciálisan csökkenthetik a COVID-19 súlyosságát vagy a rossz kimenetelű megbetegedések kockázatát azzal is, ha odafigyelnek az étrendjükre. Ráadásul a rossz táplálkozás negatív egészségügyi hatása még nagyobbnak bizonyult, ha alacsony társadalmi-gazdasági státusszal párosult.

(Forrás: PsyBlog)


A figyelmetekbe ajánljuk