Mostanra valószínűleg már te is hallottál az új italtrendről. Ha a #skintok rajongója vagy, akkor már ismered a kollagénnel, ezzel a „mágikus" fehérjével felturbózott italokat, amely a bőrnek erőt, hidratáltságot és fiatalos megjelenést kölcsönöz.
A hírességek és influencerek már évek óta dicsérik a lenyelhető kollagén előnyeit. A „funkcionális italok", ahogyan ezeket a típusú italokat nevezik az előrejelzések szerint 2030-ra világszerte 831,8 millió dolláros (289 milliárd forintos) iparággá fejlődhetnek – írja a kitchn.
Számos kollagéntermék − por, tabletta vagy ital formájában − azt állítja, hogy javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti a látható ráncokat, és még a bőr vérellátását is fokozza. De bármennyire is csábítóak a kollagénitalok, felmerül a kérdés: tényleg működnek, és valóban biztonságos őket fogyasztani? Egy maroknyi bőrgyógyász és dietetikus mondta el a véleményét a kérdésben.
Ez is érdekelhet: A mandarin 5 kevésbé ismert egészségügyi előnye
Először is, mi az a kollagén?
A kollagén a testünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Természetes módon állítjuk elő, és azt használjuk a bőr, a haj, az izmok, a csontok, az inak és a szalagok kötőszövetének biztosítására. Az általunk fogyasztott élelmiszerekben is megtalálható, például a csirke bőrében, a kagylókban, a csontos húsban, a csontlevesben és a zselatinban. Más, fehérjében, antioxidánsokban, C-vitaminban és cinkben gazdag ételek is segíthetnek a kollagéntermelés táplálásában.
A kollagén biztosítja azt az állványzatot, amely alátámasztja a bőrünket. De ahogy öregszünk, és a kollagénünk elkezd lebomlani, ráncosodást, megereszkedést és rugalmasságvesztést tapasztalunk. Bizonyos viselkedési formák − például a túl sok napozás, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és az alváshiány − szintén korlátozhatják a kollagéntermelésünket.
Ha tovább olvasnál: A kukába dobjuk, pedig az egyik legjobb természetes kollagén
Mit okoz a kollagén fogyasztása?
Fotó: Shutterstock
Az összes szakértő egyetért abban, hogy a diéta, a testmozgás és az alvás mindenképpen elősegíti a szervezetünk természetes kollagéntermelését. Mielőtt azonban felugranál a szépségszállító szekérre, és megtöltenéd a kosarad drága kollagénnel dúsított italokkal, jó ha tudod, hogy ezeknek a keresett italoknak lehet néhány hiányosságuk.
Tanulmányok szerint naponta legfeljebb 15 gramm kollagén fogyasztása biztonságos. A túl sok ital emésztési problémákat okozhat, és kibillentheti a szervezetünket az egyensúlyából, ezért kulcsfontosságú, hogy nyomon kövessük, mennyit fogyasztunk. Ha az a célunk, hogy alternatívát találjunk a kávé, az alkohol vagy a cukros gyümölcslevek és üdítők helyett, a kollagénitalok jó pótlási potenciállal bírhatnak, mivel kevesebb koffeint, alkoholt és kalóriát tartalmaznak.
Egy másik fontos dolog: a cégek nem mindig teszik közzé, hogy milyen típusú kollagént használnak. Fogyasztóként fontos, hogy megkérdezzük, pontosan honnan származik a kollagén ezekben a termékekben: halból, tehénből, sertésből vagy más forrásból származik-e. Érdemes tudni a lehetséges nehézfém-szennyezésről is, például a tenger gyümölcseiből származó magas higanyszintről.
És hogy jó-e a bőrödnek, ha iszod őket? A legtöbb témában készült tanulmány kicsi és a gyártó által finanszírozott, az italok hatékonyságának bizonyítása pedig nem is az elsődleges céljuk. Leginkább a bőr hidratálását vizsgálják, ami nem feltétlenül az az előny, amit a fogyasztók keresnek.
Úgy tűnik, a kollagénporok a legjobb választás a fehérjebevitel növelésére, és a bőrre, a hajra, a körömre és az ízületekre gyakorolt előnyök learatására. Kiváló aminosav forrás (a fehérje építőkövei), és könnyen integrálható bármibe, legyen az turmix vagy palacsinta, muffin.