egy nő kollagénport önt a poharába
Fotó: Shutterstock

Folyékony fiatalítás: valóban jó tesz a kollagén ital a bőrödnek?

Mostanra valószínűleg már te is hallottál az új italtrendről. Ha a #skintok rajongója vagy, akkor már ismered a kollagénnel, ezzel a „mágikus" fehérjével felturbózott italokat, amely a bőrnek erőt, hidratáltságot és fiatalos megjelenést kölcsönöz.


A hírességek és influencerek már évek óta dicsérik a lenyelhető kollagén előnyeit. A „funkcionális italok", ahogyan ezeket a típusú italokat nevezik az előrejelzések szerint 2030-ra világszerte 831,8 millió dolláros (289 milliárd forintos) iparággá fejlődhetnek – írja a kitchn.

Számos kollagéntermék − por, tabletta vagy ital formájában − azt állítja, hogy javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti a látható ráncokat, és még a bőr vérellátását is fokozza. De bármennyire is csábítóak a kollagénitalok, felmerül a kérdés: tényleg működnek, és valóban biztonságos őket fogyasztani? Egy maroknyi bőrgyógyász és dietetikus mondta el a véleményét a kérdésben.

Ez is érdekelhet: A mandarin 5 kevésbé ismert egészségügyi előnye

​Először is, mi az a kollagén?

A kollagén a testünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Természetes módon állítjuk elő, és azt használjuk a bőr, a haj, az izmok, a csontok, az inak és a szalagok kötőszövetének biztosítására. Az általunk fogyasztott élelmiszerekben is megtalálható, például a csirke bőrében, a kagylókban, a csontos húsban, a csontlevesben és a zselatinban. Más, fehérjében, antioxidánsokban, C-vitaminban és cinkben gazdag ételek is segíthetnek a kollagéntermelés táplálásában.

A kollagén biztosítja azt az állványzatot, amely alátámasztja a bőrünket. De ahogy öregszünk, és a kollagénünk elkezd lebomlani, ráncosodást, megereszkedést és rugalmasságvesztést tapasztalunk. Bizonyos viselkedési formák − például a túl sok napozás, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és az alváshiány − szintén korlátozhatják a kollagéntermelésünket.

Ha tovább olvasnál: A kukába dobjuk, pedig az egyik legjobb természetes kollagén

​Mit okoz a kollagén fogyasztása?

egy n\u0151 vid\u00e1man t\u00e1ncol a t\u00fck\u00f6r el\u0151tt egy poh\u00e1rral a kez\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

Az összes szakértő egyetért abban, hogy a diéta, a testmozgás és az alvás mindenképpen elősegíti a szervezetünk természetes kollagéntermelését. Mielőtt azonban felugranál a szépségszállító szekérre, és megtöltenéd a kosarad drága kollagénnel dúsított italokkal, jó ha tudod, hogy ezeknek a keresett italoknak lehet néhány hiányosságuk.

Tanulmányok szerint naponta legfeljebb 15 gramm kollagén fogyasztása biztonságos. A túl sok ital emésztési problémákat okozhat, és kibillentheti a szervezetünket az egyensúlyából, ezért kulcsfontosságú, hogy nyomon kövessük, mennyit fogyasztunk. Ha az a célunk, hogy alternatívát találjunk a kávé, az alkohol vagy a cukros gyümölcslevek és üdítők helyett, a kollagénitalok jó pótlási potenciállal bírhatnak, mivel kevesebb koffeint, alkoholt és kalóriát tartalmaznak.

Egy másik fontos dolog: a cégek nem mindig teszik közzé, hogy milyen típusú kollagént használnak. Fogyasztóként fontos, hogy megkérdezzük, pontosan honnan származik a kollagén ezekben a termékekben: halból, tehénből, sertésből vagy más forrásból származik-e. Érdemes tudni a lehetséges nehézfém-szennyezésről is, például a tenger gyümölcseiből származó magas higanyszintről.

És hogy jó-e a bőrödnek, ha iszod őket? A legtöbb témában készült tanulmány kicsi és a gyártó által finanszírozott, az italok hatékonyságának bizonyítása pedig nem is az elsődleges céljuk. Leginkább a bőr hidratálását vizsgálják, ami nem feltétlenül az az előny, amit a fogyasztók keresnek.

Úgy tűnik, a kollagénporok a legjobb választás a fehérjebevitel növelésére, és a bőrre, a hajra, a körömre és az ízületekre gyakorolt előnyök learatására. Kiváló aminosav forrás (a fehérje építőkövei), és könnyen integrálható bármibe, legyen az turmix vagy palacsinta, muffin.


A figyelmetekbe ajánljuk