kobra kinyújtott nyelvvel
Fotó: Shutterstock

A kobra megharapta a kisfiút, erre a kisfiú megharapta a kobrát − ki járt rosszabbul?

Egy 8 éves kisfiú nemrégiben megölt egy mérges kobrát Indiában, miután egy méregmentes harapást kapott tőle, ő pedig megtorlásként visszaharapott.


A természet bizarr megfordításával egy 8 éves fiú Indiában megölt egy kobrát, miután megtorlásképpen megharapta azt. A gyermek visszaharapott a veszélyes állatra, miután a beszámolók szerint egy ritka, méregmentes úgynevezett „száraz harapást" kapott a kígyótól.

Ez is érdekelhet: Már létezik app, ami megmondja neked, milyen típusú pókot vagy kígyót látsz

A Deepak nevű fiú a háza közelében játszott a szabadban Pandarpadhban, Chhattisgarh állam Jashpur körzetének egyik falujában, amikor találkozott egy ismeretlen mérges kobrafajjal (a kobra az Elapidae családba tartozó bármelyik kígyóra utalhat, amelyek többsége csuklyás). Miután testével Deepak keze köré tekeredett, a kobra megharapta őt, amitől a fiatal fiú „nagy fájdalmat érzett" − számolt be róla a Live Science.

Mivel a hüllő nem mozdult, amikor megpróbáltam lerázni, kétszer is erősen megharaptam. Az egész nagyon gyorsan történt

− mondta Deepak a helyi médiának.

Deepakot családja a közeli kórházba vitte, ahol méreghajtóval kezelték, de az orvosok szerint a harapás nem tartalmazott mérget, bár a kígyó valószínűleg mérgező volt.

harap\u00e1sra k\u00e9sz kobra nyitott sz\u00e1jjal

Fotó: Shutterstock

Évente világszerte mintegy 5,4 millió kígyómarás − mérges és nem mérges fajoktól − történik, a Toxins című folyóiratban 2020-ban megjelent áttekintés szerint. E harapások közül körülbelül 2,7 millió mérget juttat az áldozatba, ami körülbelül 138 ezer halálesetet okoz.

Nehéz pontosan megmondani, hogy a mérges fajoktól származó kígyómarások közül pontosan hány száraz harapás, mert az áldozatok gyakran félre tudják azonosítani, hogy melyik kígyófaj harapta meg őket; és mert a száraz harapás még mindig okozhat gyulladást, amit tévesen diagnosztizálhatnak mérgezésként.

Hasonló témában: Különféle protézisek segítségével tanítanak meg kígyókat járni

A szakértők úgy vélik, hogy a mérges kígyók a száraz harapást védekezési mechanizmusként választják, hogy figyelmeztessék a nagyobb állatokat, amelyeket nem áll szándékukban megölni; valószínűleg ez volt a helyzet, amikor a kobra megharapta Deepakot. A méreg előállítása energetikailag költséges, ezért a tanulmány szerint a kígyók gyakran úgy döntenek, hogy nem használják, hacsak nem muszáj.

India mintegy 100 mérges vagy enyhén mérgező kígyófajnak ad otthont a Wildlife SOS indiai vadvédelmi szervezet szerint. A kígyómarások halálos áldozatainak száma is itt a legmagasabb a világon: a tanulmány szerint évente mintegy 46 ezer ember halálát okozzák a mérgező kígyómarások.

Deepak találkozása a kobrával szerencsésen végződött – legalábbis számára, ha a kígyó számára nem is.


A figyelmetekbe ajánljuk