Egy aszteroida.

Illusztráció.

Kiderült, mi lesz a nemsokára kezdődő kínai űrmisszió célja

A küldetés során mintát vesznek egy aszteroidából, visszatérnek a Földre, majd ismét elindulnak egy másik űrszikla tanulmányozására.


Kína azt tervezi, hogy 2025-ben elindítja második mélyűri űrkutatási kísérletét, az ország Tianwen 1 Mars-küldetésének főtervezője szerint.

Zhang Rongqiao május 13-án a China Central Televisionnak elmondta, hogy a Tianwen 2 aszteroidaszonda már a mérnöki fejlesztési szakaszba lépett.

A Tianwen 1 nagy lépés volt Kína számára; ez volt az ország első teljesen saját fejlesztésű bolygóközi küldetése. De a folytatás is összetett és kihívásokkal teli lesz.

A több mint 10 éves Tianwen 2 küldetés először a Kamo'oalewa nevű kis földközeli aszteroidát veszi célba, amely valójában a Föld holdjának egy felrobbantott darabja lehet. Az űrszonda a japán Hayabusa 2 és a NASA OSIRIS-Rex aszteroida-szondái által bemutatottakhoz hasonló érintéses technikával fog mintákat gyűjteni az űrszikláról.

A Tianwen 2 egy eddig példa nélküli lehorgonyzási és rögzítési módszerrel is megpróbálkozik, négy robotkar segítségével landol a Kamo'oalewán, a karokon lévő fúrókkal rögzítve a szondát a 40 méter széles aszteroida felszínéhez.

A Tianwen 2 várhatóan több mint két évvel az indítás után tér vissza a Földre, hogy leadja felbecsülhetetlen értékű rakományát. De ezzel még nem ér véget a küldetés. A visszatérő kapszula kiszabadulását követően a Tianwen 2 a Föld gravitációjának segítségével a Naprendszer egy másik ősi relikviája, egy „aktív aszteroida" felé veszi az irányt, amely az aszteroidák és az üstökösök tulajdonságaival egyaránt rendelkezik

Az űrszonda nagyjából hétéves útra indul a 311P/PANSTARRS-hez. Ha már ott van, az objektum körül kering majd, és számos kamera és spektrométer segítségével elemzi azt, hogy betekintést nyerjen olyan kérdésekbe, mint például a földi víz forrásának rejtélye.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk