woman lying on bed

Hatékony módja annak, hogy átvágjuk magunkat a zajon, és eligazodjunk a pillanatnyi döntések között, amelyeket oly gyakran kell meghoznunk.


A világjárvány soha nem tapasztalt módon változtatta meg az életünket. Két év elteltével sok vezető azt tapasztalja, hogy az egyszerű döntések meghozatala egyre nehezebbé vált. Kimerültek, túlterheltek és motiválatlanok vagyunk. Egyszerűen fogalmazva, túl sokan közülünk kiégtek.

Mit lehet ezzel kezdeni? Van egy egyszerű három lépéses módszer, ami segíthet nekünk abban, hogy mindig frissek és motiváltak maradhassunk, megbírkózva a fáradtsággal és a stresszel. Ha elsajátítod, akkor megelőzheted a kiégést, de kiégés közepette is biztosan enyhíteni fogják az ezzel járó extra terheket munkában.

Tarts szünetet és vegyél lassan levegőt. A lassú légzés bizonyítottan azonnal javítja a koncentrációs képességünket. Megszakítja az automatikus gondolkodást, és lehetővé teszi számunkra, hogy sebességet váltsunk, újrafókuszáljunk, és meglássuk a valódi lehetőségeket, amelyek a legjobban szolgálnak minket - valószínűleg többet, mint amennyit gondoltunk. A kiégés a vagy-vagy gondolkodásmódot választja, hogy elkerülje a túlterheltséget. Ez a tökéletességen alapuló gondolkodás azonban valójában meghiúsítja a kreativitást, és az optimális döntéshozatal útjában áll.

Ennek a lépésnek csupán az a célja, hogy ötleteket generálj és mérlegeljed a lehetőségeket - ne ítélkezz. A kulcsszó itt a generálás, nem pedig az értékelés. Az agyunk már készen áll erre a fajta rugalmas gondolkodásra, csak ki kell nyitnunk a zsilipeket, és hagynunk kell, hogy ezek az ötletek áramoljanak. Nézzük meg, hogy mire van lehetőségünk, hajlítsuk meg a kreativitásunkat, és hagyjuk, hogy eljátsszunk a felmerülő lehetőségekkel.

Válaszd ki azt a lehetőséget, amelyik összhangban van az értékeiddel és céljaiddal. Értékeld a felmerült lehetőségeket. Melyik felel meg jobban a mai valós igényeidnek? Melyeknél már a gondolattól is csikorgatod a fogaidat? Melyikektől lélegezhetsz fel egy kicsit könnyebben, vagy tesznek izgatottabbá a kilátások? Engedd el a tökéletes választást, engedd el a kellene választást. Az öröm választás a tökéletes, tökéletlen lehetőség, amely összhangban van az értékeiddel és prioritásaiddal, és olyan megalapozott döntés meghozatalához vezet, amely a nagyobb céljaid és szükségleteid felé tart.

Ez az egyszerű eszköz átvág a káoszon, és visszaadja a vezetőknek a saját döntéshozataluk irányítását. Ezáltal nyitottak maradunk az új ötletekre és kreatív megoldásokra, és biztosítjuk, hogy folyamatosan olyan döntéseket hozzunk, amelyek szinkronban tartanak minket valódi prioritásainkkal.

(Forrás: inc.)


A figyelmetekbe ajánljuk