Egy salátával megrakott tányér.

Ez a magas zsírtartalmú diéta megvédhet az Alzheimer-kórtól

A ketogén diéta segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát – állítja egy kutatás.


A ketogén diéta egy alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend. A ketogén diétában szereplő élelmiszerek közé tartoznak a tenger gyümölcsei, az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek, a sajt, a tojás, a kókuszolaj és az olívaolaj is.

Az egereken végzett új vizsgálat kimutatta, hogy a ketogén diéta javította a neurovaszkuláris funkciókat.

Dr. Ai-Ling Lin, a tanulmány társszerzője kifejtette:

A neurovaszkuláris integritás, beleértve az agyi véráramlást és a vér-agy gát működését, fontos szerepet játszik a kognitív képességekben. A legújabb tudományos eredmények szerint a neurovaszkuláris integritást a bélben lévő baktériumok szabályozhatják, ezért azt vizsgáltuk, hogy a ketogén diéta javítja-e az agyi érrendszeri funkciókat és csökkenti-e a neurodegeneráció kockázatát fiatal, egészséges egereknél.

Az étrendet korábban már összefüggésbe hozták az epilepszia, a Parkinson-kór és az autizmus javulásával.

Dr. Lin így folytatta:

Bár a diétamódosítások, különösen a ketogén diéta, bizonyítottan hatásosak bizonyos betegségek kezelésében, mi úgy döntöttünk, hogy egészséges, fiatal egereken teszteljük a diétát. Örömmel láttuk, hogy valóban képesek lehetünk az étrendet az Alzheimer-kór kockázatának mérséklésére használni.

A ketogén diétával azonban érdemes nagyon óvatosan bánni, mivel több kutatás szerint már egy hét után érezhetőek egyes negatív hatásai.


Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk