fürdőző nő

Itt egy újabb ok, hogy beiktassuk az öngondoskodást a napirendünkbe.


A a Loughborough Egyetem kutatása alapján − amiről az EatingWell írt − egy forró fürdőben való lazítással ugyanannyi kalóriát égetünk el, mint egy 30 perces sétával: körülbelül 140-et.

A test maghőmérséklete miatt van ez így, és annak a szervezet anyagcseréjére tett hatásai miatt

− magyarázzák a tudósok.

A kutatók 14 férfit vontak be a kutatásba, akik egy része 60 percig kerékpározott, másik részük 60 percig ült egy 104 fokos fürdőben. A céljuk az volt, hogy e konkrét tevékenységek kijelölésével a résztvevők testmaghőmérsékletét megemeljék az adott óra alatt. A 60. percben megnézték a kalóriaégetést, és 24 órával később vércukorszintet is mértek.

A forró fürdő nem volt következmények nélküli. Ülve is körülbelül 50 kalóriát égetünk el óránként, ami azt jelenti, hogy a forró kádban való lazulással jóval többet. A kádban töltött idő emellett hasonló gyulladáscsökkentő reakciót váltott ki, mint amit edzés után érhetünk el.

n\u0151 f\u00fcrd\u0151zik egy nagy k\u00e1dban napszem\u00fcvegben

CRYSTALWEED cannabis / unsplash

Ez arra utal, hogy a passzív fűtés − mint például a forró fürdőben vagy szaunában ücsörgés − hozzájárulhat a krónikus gyulladás csökkentéséhez

− magyarázza Steve Faulkner, a Loughborough Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője. Egy másik, a The Journal of Physiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 8 héten át tartó rendszeres forró fürdőzés csökkenti a vérnyomást, valószínűleg a nitrogén-oxid szint növelés miatt.

Azért ne felejtsük el, hogy ez egy rendkívül kicsi és rövid távú vizsgálat volt, és a résztvevők mind férfiak voltak. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ugyanezek az eredmények érvényesek-e a különböző hátterű emberek körében.

És azt is fontos szem előtt tartani, hogy a forró fürdő biztosan nem helyettesíti a testmozgás összes egészségügyi előnyét. De ha aközött vacillálsz, hogy a szabad fél órád alatt megnézz egy részt a Netflix-sorozatodból, vagy egy gőzölgő habfürdőben áztasd magad, könnyebb a döntés. Az utóbbi fokozza a mentális egészséged, és − ennek a kutatásnak köszönhetően − arra gyanakszunk, hogy a fizikai egészségedre is jótékony hatással lesz.


A figyelmetekbe ajánljuk