James Webb

Illusztráció

A NASA továbbra is titkolózik, hogy mi lesz James Webb első célpontja

A NASA a világ csillagászai által benyújtott több mint ezer kutatási javaslat átvizsgálása után véglegesítette a James Webb űrteleszkóp által vizsgálandó célpontok listáját, és az összeset közzé is teszi – egy kivétellel.

Az űrügynökség eddigi legnagyobb és legerősebb teleszkópja már korábban is fotózott, de most már készen áll arra, hogy belevágjon a tényleges munkába, és éles, részletes fotókat készítsen a kozmikus struktúrákról és jelenségekről. A Space.com által ismertetett sajtótájékoztatón tett nyilatkozatában Jane Rigby, a Webb üzemeltetési projektjének tudósa eléggé titokzatos volt. Elmondása szerint az első fotóhelyszín „elég különleges ahhoz", hogy titokban tartsák. Így az érdeklődök csak utólag értesülhetne majd róla, mit is célzott meg az űrtávcső.

Igen, a célpontokat már kiválasztottuk a szupertitkos első képekhez, amelyeket majd közzé fogunk tenni

– mondta Rigby.

A NASA által kiválasztott egyéb célpontok között a Webb a Tejútrendszeren kívül két kis galaxist és egy felrobbant óriáscsillag maradványait fogja tanulmányozni – olvasható a Futurism szemléjében.

Hogy pontosan mikor számíthatunk arra, hogy a láthatjuk az űrtávcső első „éles" fotóját, kérdéses. A Space.com szerint akár már júliusban. Az összehangolási folyamatnak június végére kell befejeződnie, a tudományos megfigyelések pedig várhatóan július elején kezdődnek.

Addig is csak találgatni lehet, hogy mi lesz az lefényképezett célpont.

Az is lehet, hogy a Webb elődjének, a Hubble-nek a régi küldetései felé veszi majd az irányt, de az is lehet, hogy egy olyan objektum lesz, amely valahol odakint az élet távoli bizonyítékát tartalmazhatja.


A figyelmetekbe ajánljuk