Mars
Shutterstock

Illusztráció

A James Webb most a katasztrófa sújtotta Marsot vette célba

A NASA tudósai kicsit átállították a James Webb infravörös kameráját, hogy megnézzék maguknak az amúgy közelinek számító Marsot is.

A csillagászok a James Webb közeli infravörös kamerájának (NIRCam) segítségével új képet kaphattak a Hellas-medencéről, amely feltehetően mintegy négymilliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy ismeretlen, óriási méretű objektum az akkor még fiatal Mars felszínére csapódott.

A 7000 kilométer átmérőjű terület a NIRCam képein egy hatalmas sötétnarancsszínű foltként jelenik meg az infravörös spektrumban, a Mars szubszoláris pontjának élénksárga színe közepette, vagyis azon a ponton, ahol a Nap közvetlenül a bolygó fölött van.

Ami különösen furcsa, az a Hellas-medence sötétsége, különösen úgy, hogy a Nap még közvetlenül rá is süt. Ez még a NASA tudósait is meglepte.

NASA, ESA, CSA, STScI, Mars JWST/GTO

Geronimo Villanueva, a Goddard Űrrepülési Központ vezetője kutatója szerint a magyarázat a bolygó légkörében rejlik.

A Hellas-medence alacsonyabb tengerszint feletti magasságban van, ezért nagyobb légnyomás éri. Ez a magasabb nyomás a termikus emisszió elnyomását eredményezi ebben a bizonyos hullámhossztartományban, egy nyomásszélesedésnek nevezett hatás miatt. Nagyon érdekes lesz ezeket az egymással versengő hatásokat szétválasztani az adatokban.

– magyarázta Villanueva a NASA közleményében.

Az ember egyébként először azt gondolná, hogy a több milliárd fényévre lévő égitestek megörökítésére képes James Webb feleslegesen pazarolja az energiáját a Naprendszerünk egyik bolygójára. Azonban ez nem így van: ugyan a teleszkópot a legtávolabbi galaxisok rendkívül gyenge fényeinek észlelésére építették, a Mars elképesztő közeli távolságban van számára.

Ez sok kihívás elé állította a távcsövet, mivel a műszerei annyira érzékenyek, hogy speciális megfigyelési technikák nélkül a Marsról érkező erős infravörös fény elvakította volna. Ráadásul a Mars az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égbolton mind a látható fény (amit az emberi szem lát), mind az infravörös fény tekintetében, amelyet a Webb érzékelni tervezett – de szerencsére a NASA tudósai a rövid expozícióknak és a speciális mérési technikáknak köszönhetően meg tudták örökíteni a vörös bolygót.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk