Izland tengerpartja.

Izland is beáll a sorba – a nyájimmunitás mellett döntöttek

Múlt pénteken Izland feloldotta az összes Covid-korlátozást: a fertőzöttek nem kerülnek karanténba, a határon nem végeznek vizsgálatokat, és a gyülekezések mérete sincs korlátozva. Ugyanezen a napon az ország megdöntötte a legmagasabb megbetegedések számának egynapos rekordját, több mint 4300 esetet jelentettek.


A Landspítali, az ország legnagyobb kórháza bejelentette, hogy vészhelyzet van, 55 Covid-beteget vettek fel, közülük hármat az intenzív osztályon ápolnak. Hildur Helgadóttir, a kórház járványügyi bizottságának projektmenedzsere a RUV nemzeti műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a kormány nem egyeztetett a kórházzal a korlátozások feloldása előtt, és szerinte a lépés túl hirtelen történt. Helgadóttir úgy gondolja, hogy a járvány a következő hetekben súlyosbodhat.

Ami azonban még jobban megdöbbentette az országot, azok az izlandi járványügyi főorvos, Thorolfur Gudnason szavai voltak. Az egészségügyi miniszternek írt feljegyzésében – amelyben a korlátozások feloldásának indoklását ismertette – , Gudnason azt mondta, hogy a járványból a fő kiutat a természetes állományimmunitás jelenti, vagyis, ha elég sok ember immunis lesz a vírusra, akkor megszűnik a terjedés. Ennek eléréséhez – írta Gudnason – „minél több embert kell megfertőzni a vírussal", mert a vakcinák önmagukban nem elegendőek. (Izland lakosságának csaknem 80 százalékát már teljesen beoltották.)

Amikor a korlátozások feloldásának indoklásáról kérdezték, az Izlandi Egészségügyi Igazgatóság szóvivője azt mondta, hogy senki sem tudja, milyen szinten érhető el a nyájimmunitás:

számunkra teljesen nyilvánvaló, hogy ebből a világjárványból csak úgy lehet kilábalni, ha a természetes fertőzések révén nyájimmunitást érünk el.

Gudnason megközelítése mélyen aggasztja Ásbjörnsdóttirt:

Sajnos, miután a világjárvány nagy részében valóban kiváló munkát végeztünk, most abba a csapdába esünk, hogy [csak] az átlagemberre gondolunk és megfeledkezünk a klinikailag sérülékenyekről és az immunhiányosokról. Mélyebb beszélgetéseket kell folytatnunk arról, hogy milyen kisebb módosításokkal tudunk hosszabb távon együtt élni, amelyek lehetővé teszik, hogy a legtöbb dolog visszatérjen a járvány előtti működéshez anélkül, hogy veszélyeztetnénk a legkiszolgáltatottabbjainkat.

A hírek szerint Gudnason nyilatkozatát valóban félelemmel és dühvel fogadta Izland klinikailag sérülékeny közösségének néhány tagja. Egyes immunhiányos emberek nem reagálnak jól a vakcinákra. Számukra az Omicron nem csak köhögést vagy lázat okozhat, hanem valódi veszélyt jelent. A maszkokra vonatkozó előírások és az oltási követelmények elhagyása azt jelentheti, hogy az otthonukon kívüli világ egy no-go zónává válik.

Az összes intézkedés teljes eltörlése, beleértve a maszkokat és a tesztelést is, olyan, mint egy kimondatlan halálos ítélet. Úgy érzem, mintha úgy döntöttek volna, hogy egyszerűen nem érdemlem meg, hogy éljek

- mondja Hans Jónsson, aki fogyatékkal él Ólafsfjörðurban, egy északkelet-izlandi városban.

Izland viszonylag enyhe világjárványt élt meg, az ország mindössze 62 halálesetet és összesen mintegy 133 000 megbetegedést regisztrált. A 2020-as év első hónapjaiban az ország stratégiáját, amely a járványok kitörését aprólékos genomikai megfigyeléssel, teszteléssel és a kontaktok nyomon követésével igyekezett megfékezni, sikeresnek és tudományos csodának nyilvánították.

2021 júniusának végén a kormány bejelentette, hogy minden korlátozást feloldanak. De a visszatérés nem tartott sokáig. A hónap végére a számok elkezdtek felszökni. A korlátozásokat július végén, alig egy hónappal később újra bevezették. Augusztus végén ismét megszüntették őket, és ez így is maradt egészen addig, amíg december 1-jén Izland be nem jelentette az első Omicron-esetet. December 21-én szigorúbb korlátozásokat vezettek be, és ezek csak 2022 elején kezdtek lazulni.

Izland egyike azon európai országoknak, amelyek gyorsan felhagynak szinte valamennyi Covid-korlátozással.

Február elején Dánia lett az első ország az Európai Unióban, amely minden korlátozást feloldott, mivel a tisztviselők azt mondták, hogy a Covidot már nem tekintik „társadalmilag kritikus betegségnek". Február 9-én Svédország követte a példát, bár a tüneteket mutató embereknek továbbra is azt tanácsolják, hogy maradjanak otthon. Svájcban és Ausztriában is szinte az összes Covid-korlátozást eltörölték.

Forrás: Wired

A figyelmetekbe ajánljuk