izland

Egy új, izgalmas elmélet szerint Izland egy elveszett kontinens csúcsa

Izland lehet a közel 10 millió évvel ezelőtt az Atlanti-óceán északi része alá süllyedt, majdnem Texas méretű kontinens utolsó maradványa.


Az új elmélet ellentmond az Izland és az Atlanti-óceán északi részének kialakulásával kapcsolatos régóta fennálló elképzeléseknek, de a kutatók szerint az elmélet megmagyarázza az óceán fenekének geológiai jellemzőit, valamint azt is, hogy miért olyan vastag a földkéreg Izland alatt.

Az elsüllyedt kontinens radikális új elképzelése még a tengerfenék alatt talált üzemanyagok tulajdonjogára is hatással lehet, mivel a nemzetközi jog szerint ezek egy olyan országhoz tartoznak, amelynek kontinentális kérge elég messzire terjed a joghatáshoz.

Gillian Foulger angol geológus, az elmélet megalkotója szerint az a régió, amelynek kontinentális anyaga van, Grönlandtól Skandináviáig terjed. A kontinens létét azzal bizonyítja, hogy, amennyiben a tengerszint 600 méterrel csökkenne, akkor sokkal több szárazföldet látnánk az óceán felszínén.

Az elmélet alapján Izland kontinense körülbelül 10 millió évvel ezelőtt Grönland és Skandinávia között húzódhatott végig, míg Nagy-Britannia és Írország nyugati részén egy másik, víz alá merült régió a "Nagy-Izland" részét képezhette.

Foulger szerint az észak-atlanti régió egykor teljesen száraz terület volt, amely a 335 millió és 175 millió évvel ezelőtti Pangea szuperkontinenst alkotta.

A geológusok eddig azt hitték, hogy az Atlanti-óceán északi részének medencéje a Pangea 200 millió évvel ezelőtti felbomlásakor keletkezett, és Izland körülbelül 60 millió évvel ezelőtt alakult ki az óceán közepéhez közeli vulkáni tevékenység következtében.

Az új elmélet szerint Pangea nem szakadt szét tisztán és Izland elveszett kontinense megszakítatlan száraz, legalább 300 kilométer széles sáv maradt, amely körülbelül 10 millió évvel ezelőttig a hullámok felett létezett.

Végül a kontinens keleti és nyugati vége is elsüllyedt, és csak Izland maradt belőle.

Foulger és kollégái úgy becsülték, hogy Izland egykor több mint 600 ezer négyzetkilométer szárazföldön terült el Grönland és Skandinávia között.

Emellett azt javasolták, hogy a mai Nagy-Britannia és Írország nyugati részén található egy hasonló méretű szomszédos régió is, amely "Nagy-Izlandot" alkotja, ám ez a terület is elsüllyedt.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk