grayscale photo of person holding baby

Az ikrek általában egyformán teljesítenek az IQ-teszteken. Egy vizsgált ikerpárnak most viszont eltértek az eredményeik. Fiatalon választották szét őket és másik országban nőttek fel, aminek szerepe lehet ebben.


A kutatók egy ritka lehetőséget használtak ki arra, hogy olyan egypetéjű ikreket tanulmányozzanak, akiket korán elválasztottak egymástól, mielőtt különböző országokban, különböző családokban nevelkedtek volna - és meglepő eredményekről számolnak be. Míg az IQ-ról kimutatták, hogy akár 80 százalékban is öröklődik - és az ikrek általában nagyjából azonos pontszámot érnek el a kognitív teszteken -, ebben az esetben jelentős, 16 pontos különbség volt a testvérek között.

Természetesen sok hasonlóság volt a testvérpár között, de a különbségek is figyelemre méltóak voltak, ami arra utal, hogy újra kell gondolni, hogy intelligenciánk mekkora része köszönhető a génjeinknek, és mekkora része a környezetnek, amelyben nevelkedünk. Az ikerpár 1974-ben született Dél-Koreában, és kétéves korukban váltak el egymástól, miután egyikük eltévedt egy piacon. Miután egy olyan kórházba vitték, amely 100 mérföldre volt a családjától, és a biológiai családjának a megtalálására tett erőfeszítései ellenére az elveszett testvért végül egy amerikai házaspár fogadta örökbe.

Az ikreket 2020-ban egyesítették újra, miután az amerikai ikertestvér DNS-mintát adott egy olyan program keretében, amelynek célja a dél-koreai családoktól elveszett gyermekek felkutatása. A párral ezután felvették a kapcsolatot a kutatók, és egy sor vizsgálatnak és interjúnak vetették alá őket. Számos hasonlóság ellenére - többek között a mentális egészség és a munkával való elégedettség terén - a Dél-Koreában otthon nevelkedett ikertestvér magasabb pontszámot ért el az észlelési gondolkodás és a feldolgozási sebesség terén.

Bár a pontszámok egyértelműek, az okuk azonban nem. Az amerikai ikertestvér felnőttként három agyrázkódást szenvedett, jegyzik meg a kutatók, ami miatt más embernek érezte magát. Azt azonban nem lehet biztosan megmondani, hogy ez befolyásolta-e a kognitív tesztekben látott pontszámokat. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a családi otthonok, amelyekben az ikrek nevelkedtek, egyáltalán nem hasonlítottak egymásra, ráadásul a világ teljesen különböző részein voltak.

Az amerikai otthonban több konfliktus és kevesebb szabadság volt, mint a dél-koreai otthonban - számolnak be a kutatók. A tanulmány a természet kontra neveltetés szempontjából azt az elképzelést is alátámasztja, hogy bizonyos viselkedési tulajdonságok akkor is megmaradhatnak, ha a gyerekek különböző környezetben nevelkednek; mindkét ikerpár magas pontszámot ért el például a lelkiismeretesség és az önbecsülés szintje tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy az Egyesült Államok nemzeti kultúráját tekintve individualistább és kevésbé kollektivista, mint Dél-Korea.

A kutatók úgy vélik, hogy ezek a kulturális különbségek valószínűleg hatással voltak a jelentett személyiségértékek egy részére. Bár fontos, hogy egyetlen ikerpárból ne vonjunk le túl sok határozott következtetést, az eredmények mégis izgalmas olvasmányok - és a könnyen hozzáférhető DNS-tesztek elterjedése azt jelenti, hogy az elkövetkező években valószínűleg még több rég elveszett ikerpárt fedeznek majd fel, így a tudósok még több adattal dolgozhatnak.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk