Így hatnak ki álmaink a kapcsolatainkra

A tudósokat régóta foglalkoztatja az, hogy az álmok tartalma hogyan hat ki kapcsolatainkra.


Álmaink lehetnek szorongást kiváltóak, haragot megidézők vagy épp vágyteljesítők. Emiatt, amikor álmunkban szerepet kapnak hozzánk közel álló emberek, az, amit álmunkban csinálnak, éreznek és mondanak, hatással lehetnek valós életünkre.

Ha az álmaink élénkek és érzelmesek, akkor kiválthatnak bizonyos reagálási módokat a kapcsolatunkban. Ez jó hír lehet, ha édes, kellemes az, amit álmodunk. Ám amikor valakinek a párja bosszantó vagy bántó dolgot visz véghez az álomban, azt a való életben fogja agresszíven lereagálni az álmodó. Egy párkapcsolatban tehát az álmok tartalmának hatását átvisszük a valóságba és egymáson kérjük számon, vagy egymásnak vagyunk hálásak amiatt.

Ennek az ötletnek a tesztelésére egy kutatásban hatvan romantikus kapcsolatban élő egyént kértek fel arra, hogy két héten keresztül kövessék nyomon az álmaikat. Megkérték őket arra is, hogy jelentsék megnyilvánulásaikat a másik felé. Ezen kívül a résztvevők kötődési stílusát is felmérték. Ezek az adatok együttesen tették lehetővé a kutatók számára annak felmérését, hogy a partnerről szóló álmok hogyan függnek össze a mindennapi interakcióik minőségével.

Az emberek mintegy 85 százaléka számolt be arról, hogy álmodik kedveséről, és hogy partnerük eltérően viselkedik az álmokban, mint a valóságban. Ilyen álomtartalmak voltak a konfliktusok, túl pozitív történések, vagy a megcsalás, ami lehetett a partner, vagy az álmodó hűtlensége is.

A kutatók lenyűgöző összefüggést figyeltek meg a résztvevők álmai és következő napi tapasztalataik között. Amikor az emberek konfliktusokról álmodtak partnerükkel, másnap általában nagyobb vita alakult ki kettejük között.

A nagyon egymásra utalt kapcsolatokban, amikor valaki a párjával álmodott valami nagyon közelit, közelebb kerültek a valóságban is, ám a távolságtartó kapcsolatokban ugyanez az álom csak növelte a távolságot. A magyarázat az lehet, hogy amikor nehezen elviselhető a valóság és az álom közti nagy különbség, akkor nehezebb kapcsolódni is másokhoz.

Akik megcsalták partnerüket az álmukban, kevésbé tudtak hozzá kapcsolódni a következő napon, tehát egy álomba betüremkedő romantikus szál a párkapcsolatra is hatással van.

Összességében elmondható, hogy az álombeli élmények kihatnak a mindennapokra, ezért érdemes tudatosítani őket és különválasztani a valóságtól.

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk