föld bolygő űr
Unsplash / NASA

Forradalmi lépés az űrkutatásban: földönkívüli jeleket vizsgálnak a szakértők

A SETI (földön kívüli intelligencia keresése) Intézet tudóscsoportja összeállított egy szimulált földönkívüli jelet, amelyet egy jelenleg a Mars körül keringő űrhajóról továbbítanak vissza a Földre, hogy lássák, képesek vagyunk-e dekódolni azt.


A tudósok már régóta töprengenek azon, hogy az idegenek – ha egyáltalán léteznek – miért nem kerestek meg minket eddig. Azonban még mindig meg van az esély arra, hogy már megpróbálták, csak egyszerűen nem tudtuk értelmezni a jeleiket.

Ez is érdekelhet:Legalább 4 gonosz civilizáció élhet a közelünkben

A SETI Intézet új, A Sign in Space (Egy jel az űrben) elnevezésű projektje kihívás elé állítja a világ tudósait, hogy újszerű módszereket találjanak ki ezeknek a jeleknek az értelmezésére, és ezzel fejlődjünk és felkeszéljünk arra az esetre, ha az idegenek valaha is megpróbálnának kapcsolatba lépni velünk.

Unsplash

Ha egy földönkívüli civilizációtól kapnánk üzenetet, az az egész emberiség számára mélyen átformáló élményt jelentene. Ez a projekt pedig példátlan lehetőséget kínál arra, hogy globális együttműködésen keresztül kézzelfoghatóan próbáljuk ki és készítsük elő ezt a forgatókönyvet, elősegítve a kultúrák és tudományágak közötti értelemkeresést

– nyilatkozta Daniela de Paulis, a projekt mögött álló művész, aki hosszú ideje dolgozik együtt az intézet munkatársaival.

Ez is érdekelhet: A féreglyukak vezetnének el az idegenekhez?

Az Európai Űrügynökség ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája a héten küldi a Föld felé a De Paulis és csapata által kódolt üzenetet. Három rádiócsillagászati obszervatórium, köztük a SETI Intézet kaliforniai Allen Telescope Array (ATA) majd 16 perccel később észleli az üzenetet, és az adatokat a nyilvánosság számára elérhetővé teszi, ezzel jelezve a projekt kezdetét.

A projektnek egyébként saját Discord szervere van, illetve számtalan Zoom-alapú megbeszélésen vehetnek részt a tudósok és a nyilvánosság tagjai is a világ minden tájáról.

Ez egy egyedi és kreatív projekt, amely egy új, üdítő megközelítést kínál arra a kérdésre, hogy vajon egyedül vagyunk-e az univerzumban vagy sem.

Ez a kísérlet lehetőséget nyújt a világ számára, hogy megtanulja, hogyan fog a SETI közösség a maga sokszínűségében együtt dolgozni egy potenciális földönkívüli jel fogadásán, feldolgozásán, elemzésén és értelmezésén

– tette hozzá Wael Farah, az ATA projekt tudósa.

A figyelmetekbe ajánljuk