futás cipőkötés
Shutterstock

Egy edzésmódszer, ami segít, hogy tovább éljünk

Egy tanulmány szerint a kis mennyiségű, de erőteljes edzés is segíthet csökkenteni a korai halálozás kockázatát.

Kutatások szerint bármilyen fizikai tevékenység, amely megizzaszt és hevesebb légzésre késztet minket jelentősen megnöveli a várható élettartamot.

De azok az emberek, akik valamilyen intenzív testmozgást végeznek, például versenyszerűen teniszeznek, kocognak vagy aerobikoznak, tovább élnek, mint azok, akik mérsékelt tevékenységet végeznek – például társas teniszezés, házimunka vagy könnyebb úszás.

A megállapítás egy nagy ausztrál tanulmányból származik, amely 204 542 középkorú és idősebb embert követett nyomon hat éven keresztül – írja a PsyBlog.

A tanulmány azt sugallja, hogy a magasabb szintű erőteljes aktivitás sokkal jobb hatással van az emberi egészségre, mint a mérsékelt.

Eredményeik szerint a korai halálozás kockázata 13 százalékkal volt alacsonyabb azoknál az embereknél, akik nagy intenzitású testmozgást végeztek, mint azoknál, akik csak mérsékelten mozogtak.

Az erőteljes mozgás előnyei minden korosztályra, férfiakra és nőkre egyaránt vonatkoztak, és függetlenek voltak az aktívan töltött idő teljes mennyiségétől. Az eredmények azt mutatják, hogy súlytól és betegségtől függetlenül, ha képes valaki némi erőteljes aktivitást végezni, az jelentős előnyökkel járhat a hosszú élettartam szempontjából.

– mondta Klaus Gebel, a tanulmány vezető szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a legtöbb nemzeti egészségügyi hatóság jelenleg azt tanácsolja a felnőtt lakosságnak, hogy hetente legalább 75 perc erőteljes vagy 150 perc mérsékelt aktivitást végezzenek.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a közegészségügyi és klinikai irányelveknek erősen ajánlani kellene az erőteljes intenzitású testmozgást az emberek várható élettartamának növelése érdekében.

A vizsgálatban résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csapat mérsékelten mozgott, míg a másik csoport az edzések legalább 30 százalékát nagy intenzitással végezte.

A kevéssé erőteljes testmozgást végzőknél 9 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány kockázata azokhoz képest, akik nem végeztek nagy intenzitású testmozgást.

Azoknál, akik több mint 30 százalékban nagy intenzitású testmozgást végeztek, 13 százalékkal alacsonyabb halálozási arányt mutattak ki.

Kutatásunk azt jelzi, hogy már kis mennyiségű erőteljes aktivitás is segíthet csökkenteni a korai halálozás kockázatát. Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy az intervallumos edzés, amely rövid, erőteljes erőfeszítésekkel jár, gyakran kezelhető az idősebb emberek számára, beleértve a túlsúlyos vagy elhízott embereket

– mondta Gebel.


A figyelmetekbe ajánljuk