A Hold.

Soha nem látott anyagra bukkantak rá a Holdon

A tudósok folytatják a kínai Csang'e-5 holdjáró által hozott kőzet- és földminták elemzését, és a legújabb eredmények a bolgyó még felfedezésre és feltárásra váró régióinak újfajta geológiájára utalnak.


A 2 milliárd éves regolit – a Hold felszínén található laza, morzsalékos por és törmelék – 1,731 kilogrammja között hét különböző kőzettípust azonosítottak.

Az egyik kőzet egy teljesen új típusú, eddig nem látott holdi bazalt, amely akkor keletkezett, amikor a Hold még vulkanikusan aktív volt.

Ez a regolit a legfiatalabb, amelyet eddig a Holdról hoztak vissza, így a szakértők a többi mintától eltérő időszakba nyerhetnek betekintést, és feltérképezhetik közeli szomszédunk történetének egy viharos időszakát.

A tanulmányban felsorolt hét kőzettípus mindegyike egy minimális szinten „egzotikusnak" számít, feltételezhetően valahonnan máshonnan érkezett a jelenlegi leszállóhelyre.

Ez is érdekelhet: Magyarázatot találtak a Hold furcsa mágneses anomáliáira

Mintegy 3000, 2 milliméternél kisebb méretű részecskét szűrtek át a kutatók, miközben a múltbeli becsapódásos kráterek és vulkanikus tevékenység bizonyítékait keresték. Ahogy a Földön, az ilyen típusú vulkáni kőzetek is izgalmas geológiai történetet mesélhetnek el.

A kutatók szerint három darab lelet szokatlan petrológiai és összetételbeli jellemzőkkel tűnt ki. A magas titániumtartalmú vitrofirikus töredék – magas titániumtartalommal, üveges kőzetbe ágyazott nagyobb kristályokkal – olyan ásványtani tulajdonságokkal rendelkezik, amilyeneket még nem láttak a Holdon, és valószínűleg egy új holdi kőzettípust képvisel.

A tanulmány szerzői szerint ezek a kőzetrészecskék a Holdon akár 400 kilométerre lévő helyekhez is kapcsolódhatnak, ahonnan a felszínre kerültek, és az évezredek során aszteroida-becsapódások sorozata robbantotta őket a felszínre.

Mindezt összerakva a következtetés az, hogy ezek a töredékek a Hold felszínének olyan részeiről származnak, amelyeket geológiai értelemben még nem ismerünk. Még az is lehet, hogy olyan vulkánkitörések is történtek, amelyekről a kutatók még nem is hallottak.

A minták anyagának azonban csak mintegy 0,2 százaléka minősült egzotikusnak, a várt 10-20 százalék helyett. Ez arra utal, hogy a tudósoknak talán újra kell gondolniuk a becsapódási kitörések útját a Hold felszínén, legalábbis ebben az újabb régióban.

A Chang'e 5 a Hold északi Oceanus Procellarum Mons Rümker régiójában gyűjtötte a mintákat, és a további leletek – valamint a korábbi küldetésekből származó minták – hasznosak lesznek ahhoz, hogy többet tudjunk meg arról, hogyan alakult ki a Hold felszíne, és hol kellene a jövőbeni leszálló- és bázishelyeket kialakítani.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk