Annyira durvák az idei nyári hőhullámok, hogy már nevet is kapnak

Annyira durvák az idei nyári hőhullámok, hogy már nevet is kapnak

A spanyolországi Sevilla úgy döntött, saját elnevezési és minősítési rendszert hoz létre az egyre súlyosabb következményekkel járó hőhullámoknak.


Nemrégiben a Politico arról számolt be, hogy a Zoe hőhullám 43, 3 Celsius fokos hőmérsékletet ért el, és ezáltal a rendszer legsúlyosabb kategóriájába sorolták be.

A hőhullámok közül a legrosszabbak kapnak nevet, fordított, visszafelé haladó sorrendben. A jövőbeli hőhullámok neve Yago, Xenia, Wenceslao és Vega lesz.

Hétfőn a TIME arról számolt be, hogy az elnevezési rendszer célja a tudatosság növelése volt, a módszert az amerikai hurrikánok elnevezései inspirálták. A rendszer megalkotói abban reménykednek, hogy ezzel a húzással képesek lesznek felhívni a figyelmet a különböző hőhullámok kockázataira és hatásaira.

A Carlos III Egészségügyi Intézet becslése szerint július 10. és 16. között 510 hőség okozta haláleset történt Spanyolországban. A MoMo nevű, minden okból bekövetkezett halálesetek napi megfigyelő rendszere összesen 2064 hőség okozta halálesetet jelentett Spanyolországban július hónapban. Az oldalt az ország egészségügyi minisztériuma koordinálja.

Emellett a Reuters arról számolt be, hogy július 7. és július 18. között Portugáliában több mint 1000 hőség okozta haláleset történt. A jelentés ugyanazon a napon jelent meg, amikor az Egyesült Királyság megdöntötte a legmelegebb nappali és éjszakai hőmérsékletre vonatkozó mindkét korábbi rekordját.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk