sun in the sky during night time

Nem kell kétségbe esni a kánikulában, a következő lépések segíthetnek hűvösen maradni a hőhullám alatt is, még akkor is, ha nem légkondicionált helyen laksz.


Használj doboz- és mennyezeti ventilátorokat, hogy elősegítsd a levegő keringését otthonodban. A házban lévő ajtók kinyitása és a dobozos ventilátorok használata a forró levegő kifelé nyomására elszívó rendszerként működhet, és hűvösebb esti levegőt vonzhat a házba. A hűvösebb estéken nyisd ki az összes ablakot, és segítsd elő a lehető legnagyobb mértékű légmozgást.

Amikor a nap felkel, csukj be minden ajtót és ablakot, és gondoskodj arról, hogy a függönyöket és a redőnyöket is behúzd, hogy a lehető legtovább hűvös maradjon a beltérben. Amikor a külső levegő alacsonyabb hőmérsékletűre hűl, mint a belső (általában esténként vagy éjszaka), nyisd ki az ablakokat, és kapcsold be ismét a ventilátorokat.

Használd ki a víz hűsítő erejét! Tölts meg vödröket vagy tálakat, és áztasd a lábad. A nedves törülközők és kendők hűsítő hatásúak lehetnek, ha a vállon vagy a fejen viseled őket. Vegyél hűsítő zuhanyokat vagy fürdőket, és fontold meg egy hideg vízzel töltött szórófejes flakon használatát.

Mivel a meleg levegő felszáll, a lakás felsőbb emeletei melegebbek lesznek, mint a földszint. A pince hűvös menedék lehet a déli hőség elől.

Az izzólámpák felesleges hőt termelhetnek, akárcsak a számítógépek vagy a bekapcsolva hagyott készülékek. Fogyassz friss ételeket, amelyek elkészítéséhez nem kell a sütőt vagy a tűzhelyet használni.

Ne feledd, hogy megfelelő szinten tartsd a folyadékbeviteled, ami azt jelenti, hogy a szokásosnál több vizet kell fogyasztanod, amikor meleg van. Ha erősen izzadsz, az elektrolitokat is pótolnod kell! A kiszáradás megelőzése érdekében elegendő mennyiségű folyadékot kell fogyasztanod, mielőtt szomjasnak éreznéd magad. Kerüld az alkoholtartalmú italokat és a koffeint, mivel mindkét anyag vízhajtóként hat és elősegíti a kiszáradást.

Házi készítésű légkondicionáló rendszerhez ülj egy dobozos ventilátor útjába, amely egy nyitott hűtőtálra, vagy jéggel töltött serpenyőre irányul.

Ha a hőség elviselhetetlenné válik, próbálj meg a nap legmelegebb óráiban légkondicionálóval ellátott középületeket felkeresni. A könyvtárak, bevásárlóközpontok és a mozik mind jó helyek lehetnek a hűsölésre. Ne fogyassz nagy, fehérjében gazdag ételeket, amelyek növelhetik az anyagcserehőmérsékletet és felmelegíthetik a testet.

Legyél képes felismerni a hőséggel kapcsolatos betegségek és a valódi hőségveszélyhelyzetek (hőséggörcs, hőkiütés, hőkimerülés, hőguta) tüneteit. Hőségriadó esetén hívd a segélyszolgálatot (911), és próbáld hűteni az áldozatot, amíg a segítség megérkezik.

Végezetül ne feledd, hogy a háziállatok is szenvednek, ha a hőmérséklet emelkedik. Az állatok (kutyák, nyulak, macskák) hűtése fürdetéssel vagy zuhanyozással segít a testhőmérsékletük alacsonyan tartásában. A csempézett padlóra fektetett hűvös törölköző, a bőrre fektetett hűvös törölköző vagy mosdókendő a ventilátor mellett szintén segít lehűteni az állatot. Gondoskodjunk arról is, hogy sok hűvös vizet igyanak. A hőguta jelei a háziállatoknál a következők: gyors zihálás, tágra nyílt szemek, sok nyáladzás, forró bőr, rángatózó izmok, hányás és kábult tekintet. Hívd állatorvosod, ha úgy gondolod, hogy háziállatod hőgutát kapott.

(Forrás: Medicinenet)


A figyelmetekbe ajánljuk