hanghullám kísérlet

Egyre magasabbra vagyunk képesek emelni a tárgyakat pusztán hanghullámokkal

A kutatók egy új és továbbfejlesztett módszert találtak ki a tárgyak lebegtetésére pusztán hanghullámok segítségével.

Mindez az úgynevezett vegyes valóság technológiájának egy újabb lenyűgöző teljesítménye, ami előkészítheti az utat néhány futurisztikus, hologramszerű kijelző számára – írja a Futurism.

A most megosztott videón az látható, hogy a kutatók képesek voltak lebegtetni az egyes polisztirolgyöngyöket és vízrészecskéket egy speciális burkolatban, és három dimenzióban mozgatták őket több száz, rácsszerűen elhelyezett kis hangszóró kimenetének beállításával.

Az egyik bemutatóban még egy apró szövetdarabot is képesek voltak a levegőben lebegtetni, amelyre egy ugráló nyulat ábrázoló filmet vetítettek.

A csapat egy végzetes hibát is kiküszöbölt a munkájuk egy korábbi változatával kapcsolatban: a hangszórók számát 256-ra növelték, és egy kifinomult szoftver segítségével beállították az egyes kimeneteket, ami miatt a kutatók képesek voltak a tárgyat az interferencia ellenére is mozgatni.

A korábbi kísérletekben egy akadályozó tárgy a burkolaton belül az egyes hanghullámok céltalan pattogását okozhatta, aminek következtében bármely lebegő tárgy leesett.

A múltban a 3D-s kijelzőinknek vákuumban kellett létezniük, most viszont már közvetlenül a szemünk előtt hozhatunk létre 3D-s tartalmakat

– mondta Diego Martinez Plasencia, a Londoni Egyetem kutatója, a Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

Az egyik kísérletben a csapat képes volt lebegtetni egy vízcseppet egy mozgó vizespohár fölött – egy olyan tárgyat, amely egyébként masszív zavarforrásnak bizonyult volna a tükröződő felülete miatt.

A csapat most egy olyan új rendszer létrehozásában reménykedik, amely nem csak egy interferenciaforrást tesz lehetővé.

Az akusztikus lebegtetés hatalmas lehetőségeket rejt magában a precíziós gyártásban, és a munka megnyitja az utat az ilyen lehetőség megvalósításához

– mondta Sri Subramanian vezető kutató .


A figyelmetekbe ajánljuk