Háború a harcmezőkön túl: hackerekből álló sereget toboroznak az ukránok

Háború a harcmezőkön túl: hackerekből álló sereget toboroznak az ukránok

A hatalmas orosz hadsereggel szemben Ukrajna ismét megerősítette, hogy nem adja fel a harcot. Ahogy a kormány civil önkénteseket hívott az invázió elleni összecsapásra, most önkéntes hackereket keresett, akik kibertámadásokat indítanának az orosz vállalatok, bankok és kormányzati szervek ellen.


Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes a Twitteren jelentette be, hogy az ország informatikai hadsereget hoz létre. Felszólította a techgurukat, hogy csatlakozzanak az erőfeszítésekhez és harcoljanak a kiberfronton. Fedorov elmondta, hogy a hadsereg egy Telegram csevegőszobában szerveződik majd, ahol az önkéntesek operatív feladatokat végezhetnek.

Az IT Army of Ukraine nevű csatornának már több mint 194 ezer felhasználója van. A felületről elérhetőek a megcélzott oldalak, ugyanis az oroszokat Fehéroroszország is támogatja, a célpontok között tehát belorusz oldalak is szerepelnek. A mozgalom olyan YouTube-csatornák után is kutat, amelyek oroszbarát videókat osztanak meg. A legfőbb céljuk ezen videók és tartalmak eltávolítása.

Azonban a profi hackereknek kicsit nehezebb a feladatuk. Ugyanis a legfontosabb célpontok között van a legnagyobb orosz vállalat, a világ legnagyobb földgázkitermelője Gazprom, a Lukoil olaj- és gázipari vállalat és a Yandex internetes cég is. A pénzügyi szektorban a kiber hadsereg a Sberbankot, a VTB-t és a Gazprombankot, az ország néhány vezető bankját szemelte ki. A listán szereplő orosz kormányzati szervek között szerepelt a Kreml és a védelmi minisztérium is.

Ukrajna megtámadása után az Anonymus már hadat is üzent Oroszországnak, sőt magát Vlagyimir Putyint is megfenyegették. Tehát összességében Oroszországnak nincs könnyű dolga a techvilágban, amelyben egyre több intézkedést megvonnak tőlük. A Facebook lépését követően a Google szombaton megtiltotta az orosz állami médiának, hogy a weboldalai, alkalmazásai vagy YouTube-videói pénzre váltsanak. Emellett pedig Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója is reagált Fedorov kérésére, aki arra kérte őt, hogy biztosítson az országnak Starlink-állomásokat:

A Starlink szolgáltatás már aktív Ukrajnában. További terminálok útban"

– válaszolta Musk.

(Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk