gyümölcstál

5 tévhit a gyümölcsfogyasztásról, amit elhitettek velünk

Az interneten rengeteg téves információ kering a táplálkozással kapcsolatban. Az egyik gyakori téma a gyümölcsfogyasztás időpontja, amelyről megannyi mítosz született már, és amiket ideje tisztázni.


Mítosz 1: Mindig éhgyomorra együnk gyümölcsöt

Ez az egyik legelterjedtebb mítosz a gyümölcsfogyasztás időpontjával kapcsolatban. Sokan azt állítják, hogy a gyümölcsfogyasztás étkezés közben lelassítja az emésztést, és az ételek a gyomorban ülnek, erjednek vagy rothadnak. Valamint ezáltal kellemetlen gázokat okozhatnak.

Habár a gyümölcsökben lévő rostok lassíthatják az étel kiürülését a gyomorból, ez pedig tulajdonképpen jó dolog, mivel segíthet abban, hogy sokáig jóllakottnak érezzük magunkat.

Ez is érdekelhet:5 gyümölcs, amiben nagyon kevés kalória van

Mítosz 2:  A gyümölcs étkezés előtti vagy utáni fogyasztása csökkenti annak tápanyagértékét

Úgy tűnik, hogy ez az első mítosz kiterjesztése, amely azt állítja, hogy a gyümölcsöt éhgyomorra kell fogyasztani ahhoz, hogy annak minden tápértékét élvezhessük. Így ha közvetlenül étkezés előtt vagy után eszünk gyümölcsöt, a tápanyagok valahogy elvesznek.

Ez azonban nem igaz. Az emberi szervezet úgy fejlődött ki, hogy a lehető leghatékonyabban vonja ki a tápanyagokat az ételekből.

Mítosz 3: A cukorbetegek étkezés előtt vagy után 1-2 órával fogyasszanak gyümölcsöt

A felvetés abból az elképzelésből születhetett, hogy a cukorbetegeknek gyakran vannak emésztési problémáik, és a gyümölcsök étkezéstől elkülönített fogyasztása valahogy javítja azt. Azonban nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a gyümölcsfogyasztás önmagában javítja az emésztést.

Az egyetlen különbség, amit ez okozhat, hogy a gyümölcsökben található szénhidrátok és cukor gyorsabban kerülhet a véráramba, ami pontosan az, amit a cukorbetegek igyekeznek elkerülni.

Így ahelyett, hogy külön-külön fogyasztanák a gyümölcsöt, nekik ajánlott párosítani egy étkezéssel vagy bármilyen snackkel. A gyümölcs elfogyasztása egy magas fehérje-, rost- vagy zsírtartalmú étel mellett azt eredményezheti, hogy a gyomor lassabban engedi el a táplálékot a vékonybélbe.

Ennek előnye a cukorbetegek számára, hogy egyszerre kisebb mennyiségű cukor szívódik fel, ami összességében kisebb vércukorszint-emelkedéshez vezethet.

Mítosz 4: A legjobb napszak a reggel a gyümölcsfogyasztásra

Az ötlet mögött nincs logika, és nincs bizonyíték sem, ami alátámasztaná. Egyes online források azt állítják, hogy a magas cukortartalmú ételek, például a gyümölcsök fogyasztása megemeli a vércukorszintet és "felébreszti" az emésztőrendszert.

Valójában bármilyen szénhidráttartalmú étel átmenetileg megemeli a vércukorszintedet, amíg a glükóz felszívódik, függetlenül a napszaktól. Azonban azon kívül, hogy energiával és egyéb tápanyagokkal látja el a szervezetét, nincs különösebb haszna.

Mítosz 5: Délután 2 óra után nem szabad gyümölcsöt enni

Úgy tűnik, hogy ez a szabály a 17 napos diéta részeként született. Az ötlet lényege, hogy a gyümölcs (vagy bármilyen szénhidrát) fogyasztása délután 2 óra után megemeli a vércukorszintet, amit a szervezetnek nincs ideje stabilizálni lefekvés előtt, ami súlygyarapodáshoz vezet.

Bármilyen szénhidráttartalmú étel megemeli a vércukorszintedet, mivel a glükóz felszívódik. Mégis, nincs bizonyíték arra, hogy délután 2 óra után jobban megemelkedik a vércukorszinted, mint a nap bármely más szakában.

A szervezetünk nem vált át egyszerűen a kalóriaégetésről a zsírraktározásra, amikor aludni megyünk. Az anyagcsere-ráta ugyan csökken, amikor elalszunk, de még mindig rengeteg kalóriát égetünk el, hogy a szervezetünk működőképes maradjon. Sok tényező határozza meg, hogy a kalóriákat energiaként égetjük el, vagy zsírként raktározzuk el, de a gyümölcsök kerülése egy bizonyos napszak után nem tartozik ezek közé.

A figyelmetekbe ajánljuk