black and brown insect on green leaf

2 milliárd genetikailag módosított szúnyogot engednek szabadjára

A hivatalos szerv a szúnyogok által terjesztett betegségek visszaszorítását célzó stratégia részeként engedélyezte a vadonba történő bocsátásukat.


Az Oxitec brit biotechnológiai cég a héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalától (EPA) engedélyt kapott arra, hogy génmódosított szúnyogjait Florida egyes részein és Kaliforniában szabadon engedjék, miután tavaly befejeződött egy kísérleti program. A módosított hím rovarokat úgy tervezték, hogy terméketlen utódokat hozzanak létre, ideális esetben csökkentve a helyi populációkat és a szúnyogok által terjesztett betegségek arányát.

Az Oxitec által kifejlesztett, OX5034 kódnevű hím szúnyogok az Aedes aegypti fajból származnak, amely számos betegség, köztük a zika, a dengue és a sárgaláz hírhedt hordozója. Amikor ezek a szúnyogok párosodnak a területen őshonos nőstényekkel, állítólag olyan nőstény lárvákat hoznak létre, amelyek egyszerűen elpusztulnak, mielőtt elérnék a felnőttkort, és így az egész populációt elpusztítják. És mivel csak a nőstény szúnyogok csípnek és szívják az emberek vérét, a módosított rovarok a feltételezések szerint nem jelentenek veszélyt az emberekre.

Tavaly az EPA és a helyi hatóságok jóváhagyását követően kísérleti programot indítottak, amelynek keretében több millió ilyen szúnyogot engedtek szabadon Florida egyes területein. Most az Oxitec közölte, hogy az EPA jóváhagyta a floridai program folytatását, valamint egy új kaliforniai program jóváhagyását. Az EPA döntése lehetővé teszi, hogy a két államban több mint 2 milliárd szúnyogot engedjenek szabadon.

Az Oxitec módszere a legújabb példája az úgynevezett steril rovarmódszernek, amelyet korábban más károsító kártevők, például a csavaros legyek populációinak felszámolására vagy csökkentésére alkalmaztak. A program azonban nem volt ellentmondásmentes. Egyes floridai lakosok régóta tiltakoznak a szúnyogok szabadon engedése ellen, míg egyes csoportok fenntartják, hogy azok ismeretlen környezeti vagy egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Mások azzal érveltek, hogy az EPA és a helyi ügynökségek nem tettek eleget a projekt teljes átláthatóságának biztosítása érdekében.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk