green plant on white ceramic pot

Növényeid képesek lesznek jelezni, ha rossz a levegő a lakásban

A szobanövények köztudottan tisztítják a levegőt a házban, de egy nap talán kettős feladatuk is lesz az otthonunk védelmezőjeként.


Ahogy arról az IN is beszámolt, Tennessee Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya és kísérlete szerint a genetikailag módosított növények képesek érzékelni, ha az otthon ökoszisztémája kibillent egyensúlyából. A radon, a szén-monoxid, a penész és más baktériumok csak néhány a legfőbb veszélyek közül, amelyekkel egy otthon és annak lakói szembesülhetnek, és a jövőbeli szobanövények képesek lehetnek arra, hogy megváltoztassák a színüket, amikor ezek a káros antitestek jelen vannak.

Képzelj el egy zöld növényt, ami narancssárgára változik, amikor érzékeli, hogy káros levegő van az otthonodban. A Tennessee Egyetem tudósai egy dohánynövényen tesztelték a jelenséget. Egy szintetikus, fluoreszkáló narancssárga fehérjét fecskendeztek a növénybe, majd baktériumokat engedtek a levegőbe. Amint a növény úgymond belélegezte a baktériumot, narancssárgán világított, mint egy lávalámpa, csak még annál is fényesebben.

Úgy vélik, hogy a jövőben a tudósok képesek lesznek etikusan géneket venni a fluoreszkáló medúzákból, és módosítani a gént, hogy védekezzenek a nem kívánt otthoni vegyi anyagok, például a radon és a szén-monoxid ellen, vagy világítsanak azoknál. A gént ezután növényekbe fogják befecskendezni otthoni használatra. Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, van néhány irányelv.

Az otthoni biztonság céljából genetikailag módosítandó növényeknek alacsony színpigmenttel kell rendelkezniük, mint például a pókvirág vagy a békebeli liliom, hogy képesek legyenek színváltozásokat mutatni. Emellett megfelelő méretűnek is kell lenniük, mivel a nagy és sűrű növények színváltozása szembetűnőbb, mint a kisebbeké. Az a legjobb, ha ezeket a növényeket szellőzőnyílás közelében helyezzük el, ahol a káros kórokozók jelenléte koncentráltabb.


A figyelmetekbe ajánljuk