csepp gyógyszer

Az agyhártyagyulladás elkerülhető lesz az új orrcseppek révén.


A géntechnológiával módosított, úgynevezett barátságos baktériumokat tartalmazó orrcseppek megvédhetnek az agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb és legveszélyesebb formájától egy új, 26 önkéntest bevonó tanulmány eredményei alapján.

A kutatók a Neisseria meningitidis nevű, súlyos agyhártyagyulladást, így akár halált is okozó baktériumfaja elleni védelmet célozták meg az orrcsepp megalkotásakor.

Ehhez a N. lactamica genetikailag módosított változatát alkalmazták.

A kísérlet alapján a legtöbb résztvevő 28 napig hordozta tünetmentesen az orrában a baktériumokat, mi több, a többségben még 90 nappal később is kimutathatóak voltak. A baktériumok jelenléte erős immunválaszt produkált a résztvevőkben.

Az orrcseppek biztosítják a fertőzés elleni védelmet ezzel a gyors és kényelmes módszerrel, melynek során a baktériumok hatása alkalmassá válik más baktériumok és betegségek blokkolására.

Óriási szükség van most erre, mivel szervezetünk kezd ellenállóvá válni a meglévő gyógyszerekkel szemben.

Robert Read fertőző betegségeket kutató professzor szerint a géntechnológiával módosított, barátságos baktériumokat tartalmazó orrcseppek segítségével meg lehet védeni az embereket a súlyos betegségektől.

Miért fontos ez a találmány?

Ha a bakteriális agyhártyagyulladás megfertőzi a véráramot, az súlyos szövődményeket, valamint egyéb problémákat, például vérmérgezést okozhat, mivel az agy és a gerincvelő körüli szövetek duzzadni kezdenek. A halál a tünetek megjelenése után akár négy órán belül is bekövetkezhet.

A kutatók úgy vélik, hogy az újonnan leírt módszerük felhasználható lesz más baktériumok módosítására annak érdekében, hogy megvédjenek többféle fertőzésekkel szemben is bennünket.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk