Miért olyan nehéz növelni a futósebességet?

Miért olyan nehéz növelni a futósebességet?

Az agyad azt mondhatja, gyorsabban kellene futnod, hogy még jobb futóvá válj, de a genetikádnak valószínűleg egészen más a véleménye erről. Mégis miért? A kutatók most elárulták!


A Current Biology folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a saját testünk arra programozhat minket, hogy kalóriamegtakarítás céljából energiatakarékos sebességgel fussunk.

Unsplash

A hosszútávfutóknak ezért lehet olyan nehéz javítaniuk az idejükön. A kaliforniai Stanford Egyetem és az ontariói Queens Egyetem kutatói egy laboratóriumban figyeltek meg futókat, és megállapították, hogy az emberek természetes hajlama az, hogy olyan sebességgel futnak, amely megőrzi a kalóriaveszteséget. Tehát versenyzőknek, akik megpróbálnak javítani az idejükön, le kell küzdeniük ezt a fajta biológiai folyamatot.

Hiszen evolúciós szempontból logikus, hogy az emberek a legkevesebb energiát felhasználó sebességgel futnak. Ez egy olyan tulajdonság, amelyet különféle kutatások során az állatoknál is megfigyeltek. Napjainkban azonban már más okai vannak a futásnak. Amikor pedig a cél a sebesség, az embereknek különböző módokat kell találniuk arra, hogy megkerüljék az energiatakarékosságra törekedő hajlamukat.

Hiszen képessé tehetjük a szervezetet arra, hogy még nagyobb sebességgel futva is hatékonyabbá váljon

– mondta Todd Buckingham, az atlantai The Bucking Fit Life vezető edzésfiziológusa.

Képzeld el, hogy 100 izomrost tüzel a lábadban, miközben futsz. Ebből a 100 izomrostból valójában csak 50-nek kell dolgoznia ahhoz, hogy a testedet olyan sebességgel mozgasd előre, amilyen sebességgel futsz. Ez azért van, mert a szervezet nem a leghatékonyabb neuromuszkuláris pályákat alakította ki. Ahelyett, hogy csak a szükséges izmokat mozgatná, túlkompenzál, mert ezek a hatékony pályák nem alakultak ki

– magyarázta tovább Buckingham.

Tehát minél többet futsz, annál hatékonyabb leszel, mert megtanítod a testednek, hogy mely rostoknak kell dolgozniuk, és melyeknek nem.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk