egy űrtávcső
Fotó: Shutterstock

A NASA szerint 2050-re megtalálhatjuk az első olyan bolygót, amin idegenek élnek

A NASA egy idegen civilizációk után kutató teleszkópot indít, amely a szakértők szerint 2050-re szinte biztosan felfedez majd egy lakott bolygót. A Habitable Worlds Observatory (HWO) nevű eszköz a 2040 körüli indítás után az élő szervezetek által kibocsátott jeleket fogja keresni, írja a Daily Mail.


Dr. Jessie Christiansen, a NASA vezető tudósa biztos benne, hogy az HWO még a mi életünkben meg fogja találni egy idegen létforma jeleit egy Napunkhoz hasonló csillaghoz tartozó bolygón. A projekten dolgozó kutatók huszonöt Föld-szerű bolygót azonosítottak potenciális jelöltként.

Az HWO a James Webbhez hasonló tükörrel és ultraprecíz optikával rendelkezik majd, így a lehető legpontosabb képet kaphatjuk az esetleges idegen civilizációkról. A teleszkóp az előre kiválasztott exobolygók környékén az úgynevezett biogén elemeket keresi majd, amelyek az élet jelenlétére utalnak – mind a növényzet által termelt infravörös hőt, mind egy idegen civilizáció által előállított mesterséges anyagokat képes lesz majd kimutatni.

Egy exobolyg\u00f3 (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Egy exobolygó (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy mára több mint ötezer exobolygót regisztráltak a csillagászok, még mindig nem találtunk olyat, mint a Föld, vagyis egy kőzetbolygót egy Naphoz hasonló csillag lakhatósági zónájában. Az HWO ezen változtathat, Christiansen szerint pedig a felfedezésre már csak huszonöt évet kell várnunk.

Az HWO-val kapcsolatos munkálatok első fázisa a NASA tájékoztatása szerint még idén nyáron megkezdődik. A 17,5 millió dolláros szakasz célja olyan optikai érzékelőrendszerek megépítése, amelyek túlszárnyalják a jelenleg elérhető legmodernebb technológiát.

A 2024-re betervezett összeg egyébként eltörpül a teljes projekt költségei mellett: a NASA reményei szerint az amerikai kormány összesen 11 milliárd dollárt fordít majd a teleszkópra.

A figyelmetekbe ajánljuk