man holding green and blue flashlights

Megvalósítható a fénykard a valóságban? Ezt mondja a tudomány

Nekifuthatunk megvalósítani plazmával vagy fénnyel. Viszont mindkettőnek akadnak komoly akadályai.


A több évtizedes történetmesélés, továbbá a filmek és rajongói legendák alapján a fénykard veszélyes része plazmából készült. A plazma egy töltött részecskékből álló energetikai gáz, és valóban gyakran használják az iparban arra, hogy elektromosan vezető anyagokat vágjanak át. A sűrített levegőn keresztül fújt ionizált gázáram áramkört képez a vágandó anyaggal, amelyen keresztül áram folyhat, és az anyagot az olvadáspontja fölé melegítheti. Ez a hő is elég extrém lehet, egyes esetekben a 20 ezer Celsius-fokot is meghaladja. De ha le akarod vágni egy éhes wampa karját, vagy akár olyan egyszerű dolgot akarsz csinálni, mint kivágni egy fát vagy betörni egy ablakot, akkor nehéz dolgod lesz.

2020-ban a Hacksmith Industries nevű szerkentyűgyártó cég egy olyan fénykardot épített, amely magas hőmérsékletű plazmaáramra épül, amely 4 ezer Celsius-fok körüli hőmérsékletet ér el. Bemutatták, hogy képes különböző anyagokat átégetni, ha kicsit lassabban is, mint amire egy átlagos jedi mesternek ideje lenne. A legnagyobb probléma egy plazmaalapú karddal a gáz forrása. Feltételezve, hogy az anyag felmelegítésének hatékony módját, azoknak a töltött részecskéknek még mindig jönniük kell valahonnan. A Hacksmith kardjának prototípusa nehéz gáztartályokhoz volt kötve, és még így is túl rövid volt a forró plazmaáram egy hosszabb csatához.

Az ionhajtómű-technológia ezzel a problémával szembesült, és legalább részben meg is oldotta. Bár hasznos az apró űrhajók vákuumban történő felgyorsítására, ez a fajta plazma nem valószínű, hogy többet tudna tenni annál, minthogy teljes erővel harmadfokú égési sérüléseket okozzon. A hajtómű-technológia új innovációi gondoskodnak erről, bár azt még nem tudni, hogy valaha is szerepet kapna-e valamilyen nagy energiájú hordozható vágóeszközben. Na de ha feltételezzük, hogy egy fénykard valóban fényből készül, vajon materializálódhatna-e belőle egy olyan penge, amely képes ütni, vágni és égetni? Egyetlen fényszín fázisainak összehangolása egy csomó foton ide-oda pattogtatásával a megfelelő méretű kamrában lehetővé tenné, hogy ezek a fotonok együttesen hatalmas energiával csapódjanak le.

A folyamatot fényerősítésnek nevezik a sugárzás stimulált emissziójával - ezt kétségtelenül "lézerként" ismered. De ahhoz, hogy olyan karddá váljon, amely képes ütni és blokkolni más kardokat, egy lézer pengének más lézerekkel is interferálnia kellene, mégpedig olyan kézzelfogható módon, ahogyan az elektronok, protonok és neutronok teszik. Maguk a fotonok nem cserélnek egymással olyan erőt, mint az elektronok és a protonok, ami azt eredményezi, hogy a fényhullámok nem vesznek tudomást más fényhullámok létezéséről. Amíg nem fedezünk fel valami igazán forradalmi dolgot a fény vagy a plazma viselkedésével kapcsolatban, addig az izzó fénykardok a puszta fantázia birodalmában maradnak.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk