samuel l. jackson lila sapkában
www.nme.com

Mi az összefüggés Samuel L. Jackson fénykardja és a Ponyvaregény között?

Star Wars és Ponyvaregény. Két igazán különböző film, amelyek nem is lehetnének ennél másabbak, ám Samuel L. Jackson mégiscsak közös nevezőre hozta a két alkotást.


Az amerikai színész és filmrendező több mint száz különböző filmben szerepelt. Ezzel pedig nemcsak Hollywood történetének egyik legtöbbet szerepelt színésze, hanem minden idők egyik legtöbb bevételét hozó művészévé vált. Szerepei igazán változatosak voltak az elmúlt évtizedekben. Szerepelt akciófilmekben, mint például az 1995-ös Die Hard – Az élet mindig drágában, emellett vállalt szuperhősszerepeket is olyan Marvel-filmekben, mint a 2008-as Iron Man és a S.H.I.E.L.D. ügynökei című tévésorozat, de még animációs filmek főhőseinek is kölcsönözte hangját, például ő volt Fridzsiman a 2004-es Hihetetlen családban és a 2009-es Afro Samurai főszereplői, Afro és Nindzsa Nindzsa.

Aztán szerepet kapott a Star Wars- filmekben is. A Jackson által játszott karakter, Windu a Klónok támadása című filmben eredetileg egy mellékszereplő lett volna. Ám a színész hírnevének és presztízsének köszönhetően, valamint George Lucas azon vágyának, hogy Samuel jelen legyen az előzményfilmekben, nagyobb szerepet kapott. Ekkor pedig Jackson egy igazán szokatlan kérést tudott megfogalmazni a rendezőnek, amely szakított a korábbi Star Wars-precedensekkel: lila fénykardot akart.

Ez azért volt nagy dolog, mert az összes többi Star Wars-filmben és tévésorozatban a fénykard csak piros, kék vagy zöld színű lehetett. Bár Lucas először hezitált, végül beleegyezett, és Windu lila fénykardja lett az egyik legmeghatározóbb jellemzője.

Samuel L. Jackson így megteremtette a lila fénykardot, de neki köszönhetjük a kilencvenes évek egyik ikonikus karakterét, Jules Winnfieldet a Ponyvaregény című filmből. És mi a közös e kettőben?

Jackson lila fénykard iránti kérése nem az egyetlen szokatlan dolog volt a Star Wars-fegyverével kapcsolatban. Amikor a kellékes csapat a színész fénykardját készítette, a színész talált egy furmányos módot arra, hogy galaktikus karakterét összekösse a Ponyvaregényben játszott korábbi szerepével.

Kiderült, hogy nem csak saját, egyedi színt kért, hanem a „bad motherf**ker" kifejezést is belevésette a markolatába. Jackson állítólag azt mondta, hogy a Tarantino-filmből származó mondat beillesztése segített neki megtalálni önmagát a Star Wars forgatásán.

(cheatsheet)

A figyelmetekbe ajánljuk