globális felmelegedés
Shutterstock

Mesterséges intelligencia jósolta meg a jövőt: 10 év múlva elveszítjük a klímaharcot

Egy mesterséges intelligencia (MI) jóslata szerint a 2030-as évek elejére a világ 1,5 Celsius-fokkal melegebb lesz, mint az ipari forradalom előtt volt. Sőt: már inkább a 2 Celsius-fokos emelkedés fele közelítünk az évszázad végén.Ráadásul az MI szerint nem számít, hogy az üvegházhatású gázok növekednek vagy csökkennek a következő évtizedben, a 1,5 Celsius-fokos emelkedés már most sem kerülhető el – érdemes megjegyezni, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezmény ambiciózus célja a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása volt.

Ez is érdekelhet: 5 film a klímaváltozásról, amit érdemes megnézned

A friss tanulmány szerint az eredetileg javasolt drasztikus intézkedésekre a kibocsátás csökkentésének érdekében most már valószínűleg a 2 Celsius-fokos emelkedés elkerülése érdekében lesz szükség – ekkora hőmérséklet-emelkedés már súlyosan befolyásolja a bolygó élővilágát, de a jelenlegi tendenciát is megérzi már a Föld.

Ha ez nem lenne elég: az MI által készített modell szerint, ha valahogy elérnénk 2076-ra a nulla károsanyag-kibocsátást, akkor is 50% az esélyünk, hogy már 2054-re elérjük a 2 Celsius-fokos felmelegedést – annak, hogy ezt 2044 és 2065 között érjük el kettő a háromhoz az esély. .

A ScienceAlert cikke szerint a becslések eléréséhez a kutatók ahelyett, hogy előrejelző klímamodelleket és globális szén-dioxid-kibocsátási költségvetéseket használtak volna a jövőbeli felmelegedés kiszámításához, a neurális hálózatnak nevezett mesterséges intelligenciát a már bekövetkezett hőmérséklet-változások adatbázisával táplálták.

A mesterséges intelligencia különösen az 1951 és 1980 közötti referenciaadatokkal összehasonlítva vizsgálta a közelmúltbeli hőmérséklet-emelkedéseket bizonyos helyeken.

A jövőbeli becslések pontosságának teszteléséhez az MI-t arra kérték, hogy jósolja meg a jelenlegi 1,1 Celsius-fokos emelkedést, és a tanulmány szerint valóban visszaadta a helyes 2022 -es évszámot, a legvalószínűbb 2017 és 2027 közötti tartományban.

A szakértői vélemények egyébként megosztóak abban, hogy mikor érjük el a 2 Celsius-fokos emelkedést, azt azonban lehet tudni, hogy a megnövekedett hőmérséklet további „fordulópontokat" fog kiváltani a klímában, ami egy még nagyobb felmelegedést eredményező „visszacsatolási hurkot" eredményez majd.

Ezért tartják a szerzők olyan fontosnak a 2 Celsius-fokos szintet: szerintük ennek hatásai terméskiesésekben, a tengerszint emelkedésében, a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák összeomlásában, gazdasági visszaesésben és az emberek egészségében fognak megmutatkozni.

A csoport szerint a szén-dioxid, a metán és más hőcsapdázó gázok kibocsátásának nullára csökkentésére vonatkozó célokat a század közepére kellene elérni, hogy a felmelegedés ne lépje túl a kritikus szintet.

Jelenleg a legtöbb ország 2050 és 2070 között tervezi nullára csökkenteni a kibocsátási szintjét, hogy mi lesz a valóságban, az már más kérdés.


A figyelmetekbe ajánljuk