fekete lyuk
Shutterstock

Illusztráció

Megtalálhatták a Földhöz legközelebbi fekete lyukat

Még az is lehet, hogy rengeteg szunnyadó fekete lyuk van a galaxisunkban.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint egy nemzetközi kutatócsoport az ESA Gaia űrtávcső adatai alapján megfigyelt egy Naphoz hasonló csillagot, amely kifejezetten furcsa keringési jellemzőkkel rendelkezik. Pályájának jellege miatt a csapat arra a következtetésre jutott, hogy a csillag egy fekete lyukas kettős rendszer része lehet.

Ez azt is jelenti, hogy a kutatócsoport megtalálta a Naprendszerünkhöz lévő legközelebbi fekete lyukat, ami arra utal, hogy a galaxisunkban jelentős számú szunnyadó fekete lyuk található – mutatta be az eredményeket a ScienceAlert.

A tanulmányt a kutatók a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban fogják megjelentetni.

El-Badry, a Harvard Society munkatársa a Universe Todaynek elmondta: a mostani megfigyelések egy szélesebb körű kampány részei voltak, amelynek célja a Tejútrendszerben lévő normál csillagokhoz kapcsolódó alvó fekete lyukak azonosítása volt.

A tanulmány elkészítéséhez El-Badry és munkatársai az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrtávcsöve által szerzett adatokra támaszkodtak. A küldetés közel tíz éve tart és egymilliárd csillagászati objektum, például csillagok, bolygók, üstökösök, aszteroidák és galaxisok helyzetének, távolságának és megfelelő mozgásának mérését végezték el.

A Tejútrendszer középpontja körül keringő objektumok mozgásának nyomon követésével (ez az asztrometria néven ismert technika) aGaia-küldetéscélja a valaha készült legpontosabb 3D-s űrkatalógus megalkotása.

El-Badry és munkatársai megvizsgálták a Gaia Data Release 3 (GDR3) mind a 168 065 csillagát, amelyeknél úgy tűnt, hogy kéttestes keringéssel rendelkeznek.

Elemzésük egy ígéretes jelöltet talált: egy G-típusú (sárga csillagot), amelyet Gaia DR3 4373465352415301632 néven jelöltek meg. A csillagászok azt is megállapították, hogy a csillagnak kell, hogy legyen fekete lyuk kísérője.

A Gaia adatai meghatározzák, hogyan mozog a csillag, egy ellipszist rajzolva ki, ahogy a fekete lyuk körül kering. A pálya mérete és periódusa alapján meg tudjuk határozni a láthatatlan kísérő tömegét, ami körülbelül 10 naptömegnyi

– mondta El-Badry.

Ha bebizonyosodnak az eredmények, akkor a csillagászok szerint a Tejútrendszerben lehet egy erős, szunnyadó fekete lyuk populáció, amelyeket nem lehet olyan könnyen azonosítani, mint a ma már ismert társaikat.

A szakemberek szerint ha ezek az objektumok mindenütt jelen vannak galaxisunkban, akkor a csillagok és a galaktikus evolúció szempontjából mélyreható következményei lehetnek. Azonban az is lehetséges, hogy ez a bizonyos szunnyadó fekete lyuk csupán egy kiugró érték volt, és nem utal nagyobb populációra.


A figyelmetekbe ajánljuk