fekete lyuk

Illusztráció

Megtalálták az univerzum legkevésbé halálos fekete lyukát?

A tudósoknak először sikerült egy olyan fekete lyukat felfedezni, amely csillagokat hoz létre, ahelyett, hogy elnyelné azokat.

A Hubble űrtávcső segítségével végzett új kutatás szerint nem minden fekete lyuk olyan pusztító szörnyeteg, mint amilyennek általában beállítják őket.

A Montana Állami Egyetem tudósai a héten publikáltak egy cikket a Nature tudományos folyóiratban, amelyben csillagkeletkezést találtak a Henize 2-10-ben, ami egy távoli törpegalaxis, írja a Futurism. A tudósok szerint a csillagokat a galaxis középpontjában lévő fekete lyuk hozta létre .

A NASA szerint az eredmények bepillantást engedtek egy olyan évtizedes rejtélybe, amely fő kérdése, hogy a nagyobb galaxisokhoz hasonlóan a kisebbekben is arányos méretű fekete lyukak vannak-e.


A tudósok a jövőben még több kutatást kívánnak elvégezni a törpegalaxisok fekete lyukaival kapcsolatban.

A törpegalaxisok tanulmányozása segíthet jobban megérteni, hogy hogyan keletkeznek a szupermasszív fekete lyukak. Mindez megoldaná a csillagászok egyik állandó problémáját: a NASA jelentése szerint a fekete lyukak keletkezésének három vezető elmélete közül egyik sem tűnik valószínűbbnek a többinél.

Tényleg ez lett a nagy kérdés: honnan jöttek? A törpegalaxisok talán őrzik a fekete lyukak keletkezésének valamilyen emlékét, amely egyébként elveszett az időben és a térben

– mondta Amy Reines, a Virginiai Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Költői, de a most felfedezett szokatlan fekete lyuk lényegében szembeszáll a fekete lyukak „feltételezett" viselkedésével, valójában mégis segíthet a tudósoknak megérteni a legősibb galaktikus rejtélyt.


A figyelmetekbe ajánljuk