fekete lyuk

Az univerzum rejtélyei – tények a fekete lyukakról

Ijesztő, felfoghatatlan, rejtélyes – talán ezek a szavak jutnak eszünkbe ha egy fekete lyukra gondolunk, de mi is ez pontosan és mit kell tudni róla? Egyszerűen fogalmazva, a fekete lyuk egy olyan pont az univerzumban, ahol nagy gravitációs vonzás érvényesül.


Az első fekete lyuk felfedezése

A Cygnus X-1 volt az első fekete lyuk, amelyet az 1960-as években fedeztek fel, s ami tízszer nagyobb tömegű, mint a Nap.

A fekete lyukak furcsák


Tegyük fel, hogy valaki beleesik egy fekete lyukba, és van egy szemtanú, aki ezt végignézi. A fekete lyukba esett személy ideje lelassul a megfigyelőhöz képest, ami kisebb-nagyobb bonyodalmakhoz vezetne. Ezt Einstein általános relativitáselmélete magyarázza.

Tejútrendszerünkben van egy fekete lyuk

De ne ijedjünk meg, a Föld nincs veszélyben! A nagy fekete lyuk, amelyről a csillagászok úgy vélik, hogy a Tejútrendszerünkben található, fényévekre van a Földtől.

 A legközelebbi fekete lyuk 

A V4647 Sagitarii-t 1600 fényévre mérték, de a vártnál messzebb található. A tudósok most úgy vélik, hogy ez a fekete lyuk körülbelül 20 000 fényévre helyezkedik el.

A haldokló csillagok csillagszerű fekete lyukakhoz vezetnek

A nagy csillagok pusztulása fekete lyukakhoz vezet, mert a csillag gravitációja túlterheli a természetes nyomását, amelyet a csillag az alakjának megtartása érdekében fenntart. Amikor a magreakciókból származó nyomás összeomlik, a gravitáció túlterheli és összeomlasztja a csillag magját, többi rétege pedig kilökődik az űrbe, ezt a folyamatot egyébként szupernóvának is nevezik.

Nem tudjuk, hogy léteznek-e féreglyukak

Még mindig nem biztos, hogy léteznek féreglyukak. Bár egyes szakértők szerint meg van rá az esély, s úgy néz ki egyre több fizikust is foglalkoztat a téma.

A féreglyukak a téridő távoli pontjait összekötő elméleti hidak.

Ilyen lenne ha a Földet beszippantaná egy

Mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, amikor elképzeljük létünk utolsó másodperceit. De vajon azon is szoktunk-e gondolkodni, milyen lesz majd a Föld utolsó pillanata? Ha mi nem is, Paul Trillo megtette helyettünk. A New York-i székhelyű rendező ugyanis elképzelte bolygónkat, miközben egy fekete lyuk éppen magába szippantja.

A figyelmetekbe ajánljuk