fekete lyuk

Megtalálták a Földhöz legközelebb eső fekete lyukat

Az újonnan felfedezett szupermasszív fekete lyuk tízszer nagyobb, mint a Napunk, és nagyjából 1600 fényévre van az Ophiuchus csillagképben, így ez a legközelebbi, valaha felfedezett fekete lyuk.

Az eddig ismert legközelebbi fekete lyuk mintegy 3000 fényévre van tőlünk, így a felfedezés, amelyet egy múlt héten megjelent tanulmányban részleteztek, igazán figyelemre méltó.

Ez is érdekelhet: Az univerzum rejtélyei – tények a fekete lyukakról

Jelenleg a GAIA BH1 nevű kettős csillagrendszerben szunnyad, és felfedezői szerint létezése sok más, hasonló csillagrendszerekben alvó lény létezésére utalhat.

Ez a felfedezése arra utalhat, hogy a kettőscsillagokban szunnyadó fekete lyukak jelentős populációja létezhet

– olvasható a tanulmányban.

A tanulmány szerint Kareem El-Badry, a Harvard asztrofizikusa és csapata először az Európai Űrügynökség GAIA űrszondája révén szerzett tudomást a szóban forgó álmos űrdémonról, amely pontosan követi a Tejútrendszer csillagainak mozgását. A GAIA adatai alapján a kutatók meg tudták állapítani, hogy a GAIA BH1 egyik csillaga izegett-mozgott, ami annak a jele, hogy a közelben egy hatalmas – bár láthatatlan – erő, például egy szunnyadó fekete lyuk lehet.

A csapat ezután a hawaii Mauna Kea tetején található Gemini North teleszkópot használta fel a kozmikus rázkódás sebességének és ritmusának vizsgálatára. Egyébként ugyanezt a technikát használják a csillagászok a csillagok körül keringő exobolygók méretének elemzésekor, ami hasonló csillagingadozást okoz.

Végül a tudósok számításai alátámasztják azt a feltevést, hogy ez a kettős rendszer valójában egy rejtett, szunnyadó csillagzabálónak ad otthont, amely egy, a miénkhez hasonló méretű Nap körül kering. És bár ez a felfedezés rövid távon több kérdést vethet fel, mint amennyit megválaszol, a kutatók remélik, hogy ez a felfedezés számos hasonló felfedezéshez vezet.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk