fekete hattyú
Fotó: Shutterstock

​Teljesen kihalhatnak a fekete hattyúk − ez az oka

A Queenslandi Egyetem kutatása szerint az ikonikus ausztrál fekete hattyú genetikai felépítése miatt rendkívül érzékeny az olyan vírusokra, mint a madárinfluenza, ezért akár teljesen ki is pusztíthat.


A felfedezésre azt követően került sor, hogy 2021-ben először szekvenálták a jellegzetes madár genomját. Normális esetben ez az eredmény tudományos szempontból ünnepelendő lenne, ám az északi féltekén élő fehér hattyúkkal való összehasonlítás során kiderült, hogy bizonyos kulcsfontosságú immungének hiányoznak a DNS-ből.

Ez is érdekelhet: A világ madarainak felét a kihalás veszélye fenyegeti

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a fekete hattyú földrajzilag elszigetelt, így nem volt ugyanolyan mértékben kitéve olyan kórokozóknak, amelyek azon a területen kívül fordulnak elő, ahol elsősorban él és szaporodik.

A fekete hattyúk rendkívül érzékenyek a magas patogenitású madárinfluenzára − a HPAI-ra, amelyet gyakran madárinfluenzának neveznek −, és három napon belül elpusztulhatnak tőle

− mondja Kirsty Short mikrobiológus, az ausztráliai Queenslandi Egyetem munkatársa.

A kutatócsoport nagy teljesítményű számítógépes szoftver segítségével hasonlította össze a fekete hattyú génjeit a közeli rokon néma hattyúval. Felfedezték, hogy náluk a fehérjék egy osztálya nem úgy aktiválódik, ahogyan kellene. A genom ezen részeit összefüggésbe hozták a madárinfluenza és más kórokozók elleni védelemmel.

Más szóval, a madárinfluenza-vírus elleni védekezésre szolgáló gén ott van, csak nem kapcsol be, amikor szükséges.

Ha tovább olvasnál: Tudósok szerint az egész tápláléklánc elkezdett összeomlani

fekete hatty\u00fa \u00faszik a vizen

Fotó: Shutterstock

Kutatásaik során a tanulmány szerzői egy másik gént − SLC45A2 − is azonosítottak, amely felelős lehet a fekete hattyúk színéért. Mivel ennek a génnek a mutációja a pigment elvesztéséhez vezet − ugyanezt a gént korábban az embereknél már összefüggésbe hozták az albinizmussal −, ez arra utal, hogy a fehér hattyú az újabb változat, és hogy mindkét faj őse fekete volt.

Minél többet tudunk e madarak sebezhetőségéről, annál jobban tudjuk majd segíteni a védelmükre irányuló erőfeszítéseket.

Akár szelektív tenyésztéssel, akár immunterápiás kezelésekkel be lehetne tölteni ezt a rést az immunvédelemben.

Jelenleg a fekete hattyú miatt a természetvédők kevésbé aggódnak, hiszen világszerte akár egymilliós populációja is lehet. Ezek a számok azonban rövid időn belül drasztikusan megváltozhatnak.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk