egy nő egy szem gyógyszert vesz be egy pohár vízzel
Fotó: Shutterstock

A legkedveltebb fájdalomcsillapító kockázatos viselkedést válthat ki − derül ki egy tanulmányból

A világszerte leggyakrabban szedett fájdalomcsillapító sokkal többet tehet annál, mint hogy egyszerűen csak enyhíti a fejfájást.


A paracetamol néven is ismert, Tylenol és Panadol márkanév alatt széles körben forgalmazott gyógyszer egy 2020-ban készült tanulmány szerint − amely az emberek viselkedésében bekövetkezett változásokat mérte a vény nélkül kapható gyógyszer hatása alatt − növeli a kockázatvállalást is.

Úgy tűnik, hogy a paracetamol hatására az emberek kevésbé éreznek negatív érzelmeket, amikor kockázatos tevékenységeket fontolgatnak − egyszerűen nem félnek annyira. A csökkent kockázatérzékelés és a fokozott kockázatvállalás fontos hatással lehet a társadalomra

− magyarázta Baldwin Way neurológus, a The Ohio State University munkatársa az eredmények közzétételekor.

Ez is érdekelhet: Egy tanulmány szerint rosszul szedjük a gyógyszereinket

Az eredmények kiegészítik azt az egyre növekvő számú kutatást, amely szerint a paracetamol fájdalomcsökkentő hatása a különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed, csökkentve az emberek fogékonyságát a sértettségre, az empátiára, sőt, tompítva a kognitív funkciókat.

A kutatás szerint az emberek kockázat érzékelése és értékelése is károsodhat, ha paracetamolt szednek. Bár a hatások csekélyek lehetnek, mindenképpen figyelemre méltóak, mivel a paracetamol meglehetősen gyakori gyógyszerösszetevő.

Egy kísérletsorozatban, amelyben több mint 500 egyetemi hallgató vett részt, Way és csapata azt mérte, hogy a résztvevőknek véletlenszerűen kiosztott 1000 mg-os egyszeri paracetamol adag (az ajánlott maximális felnőtt egyszeri adag) hogyan hatott kockázatvállaló magatartásukra, összehasonlítva a kontrollcsoportnak véletlenszerűen kiosztott placebóval.

A kísérletekben a résztvevőknek egy számítógépes képernyőn egy felfújatlan lufit kellett felpumpálniuk, és minden egyes pumpálással képzeletbeli pénzt kerestek. Az volt az utasítás, hogy a lufi minél nagyobb mértékű pumpálásával minél több képzeletbeli pénzt keressenek, de ügyelniük kellett arra, hogy ne pukkasszák ki a lufit, mert ebben az esetben elveszítik a pénzt.

Olvass tovább: Ez az új gyógyszer saját maga ellen fordíthatja a koronavírust

egy f\u00e9rfi lufit f\u00faj fel

Fotó: Shutterstock

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a diákok, akik paracetamolt szedtek, szignifikánsan nagyobb kockázatot vállaltak a feladat során, mint az óvatosabb és konzervatívabb placebocsoport. Összességében a paracetamolt szedők többet pumpálták (és pukkasztották) a lufikat, mint a kontrollcsoport tagjai.

Ha valaki kockázatkerülő, előfordulhat, hogy néhányszor pumpál, majd úgy dönt, hogy kiváltja, mert nem akarja, hogy a lufi kipukkadjon és elveszítse a pénzét

− mondta Way.

A léggömb-szimuláción kívül a résztvevők két kísérlet során felméréseket is kitöltöttek, amelyekben a különböző hipotetikus forgatókönyvekben − például egy napi jövedelem sporteseményre való fogadása, bungee jumping egy magas hídról vagy biztonsági öv nélküli autóvezetés − érzékelt kockázat mértékét értékelték. Az egyik felmérés során úgy tűnt, hogy a paracetamol fogyasztása valóban csökkenti az észlelt kockázatot a kontrollcsoporthoz képest, bár egy másik hasonló felmérésben ugyanez a hatás nem volt megfigyelhető.

Összességében azonban a különböző tesztek eredményeinek átlaga alapján a csoport arra a következtetésre jutott, hogy szignifikáns kapcsolat van a paracetamol szedése és a nagyobb kockázat választása között, még ha a megfigyelt hatás csekély is lehet.

Ha már itt tartunk, a tudósoknak kétségtelenül lesz alkalmuk a jövőben arra, hogy tágabb értelemben is tovább vizsgálják a paracetamol szerepét és hatékonyságát a fájdalomcsillapításban, miután az elmúlt évek tanulmányai azt találták, hogy számos orvosi forgatókönyvben a gyógyszer hatástalan lehet a fájdalomcsillapításban.

E megállapítások súlyossága ellenére a paracetamol továbbra is a világ egyik leggyakrabban használt gyógyszere, amelyet az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyszernek tekint, és elsődleges gyógyszerként ajánlanak a koronavírus tüneteinek enyhítésére is.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk