woman putting her hand on her lips

Egy tanulmány szerint rosszul szedjük a gyógyszereinket

Abszolút nem mindegy, hogy milyen testtartásban veszel be egy tablettát a gyorsabb felszívódás szempontjából, derült ki.


Amikor felpattintasz egy tablettát, az hosszú és tekervényes útra indul a gyomrodba, át a tekervényes beleken, majd a véráramba. A felszívódása azonban akadályozott lehet - olyannyira, hogy a gyomorban akár egy órával tovább is eltarthat a szájon át szedett gyógyszerek feloldódása - a testtartástól függően. Erre a megállapításra jutottak a Johns Hopkins Egyetem kutatói egy új tanulmányukban, akik szimulálták, hogyan oldódnak fel a tabletták az emberi gyomorban, és hogyan kerülnek a felső bélrendszerbe.

Azt találták, hogy a leggyorsabb felszívódáshoz nem az egyenes ülés, hanem a jobbra dőlés az ideális testtartás. A szájon át szedett gyógyszerek kevésbé azonnali hatásúak, de sokkal kényelmesebbek, mint a gyógyszerek beadása, mivel a bélrendszerben szívódnak fel a véráramba. Ahhoz, hogy oda eljussanak, először át kell haladniuk a gyomron és a pyloruson, egy szelepen, amely az emésztés során nyílik és záródik.

Míg téged talán nem aggaszt annyira, hogy a szervezet milyen gyorsan szívja fel a vitamin-kiegészítőket, a gyógyszerek felszívódásának komoly következményei vannak arra nézve, hogy a fájdalomcsillapítók milyen gyorsan fejtik ki hatásukat, vagy hogy a gyógyszerek milyen stabilan stabilizálják a vérnyomást - arról nem is beszélve, hogy a nők számára a férfiakkal szemben a megfelelő dózist is el kell találni. A kutatók négy testtartást teszteltek az emberi gyomor számítógépes modelljével, amely egy 34 éves férfi nagyfelbontású testszkennelési felvételein alapult.

A StomachSim nevű modell szimulálta az emésztőrendszeren keresztül mozgó tabletta folyadékát és biomechanikáját, valamint azt, hogy milyen gyorsan ürülne ki a gyomorból a nyombélbe, a vékonybél első részébe, ahol a tápanyagok felszívódása kezdődik. A tabletták jobb oldalra dőlve vagy fekve történő bevétele azt jelentette, hogy a gyógyszerek a számítógépes gyomor legmélyebb részébe csúsztak, és kétszer olyan gyorsan oldódtak fel, mint az egyenesen ülve bevett tabletták. A bal oldalon fekvés vagy a bal oldalra dőlés lelassította a feloldódást oly módon, hogy ebben a helyzetben akár ötször hosszabb ideig tartott a tabletták felszívódása, mint függőleges testtartásban, ahol a gravitáció és az anatómia a gyomor oldalán van.

Korábbi tanulmányok hasonlóképpen megállapították, hogy a jobb oldalon fekvés felgyorsítja azt a sebességet, amellyel a gyomor kiüríti az ételt a bélbe, és hogy a jobb oldalra ülés, állás vagy fekvés a szájon át szedett gyógyszerek felszívódását is gyorsítja. Hogy egy lépéssel tovább menjenek, a kutatók azt szimulálták, mi történik a tabletták felszívódásával, ha valaki a gasztroparézis nevű betegségben szenved, amikor a sérült idegek vagy a gyengült gyomorizmok megakadályozzák vagy lelassítják a gyomor megfelelő kiürülését.

Azt találták, hogy a gyomor szimulált emésztési teljesítményének már kis mértékű csökkenése is észrevehető különbségeket eredményezett abban, hogy milyen gyorsan emésztette meg és dobta ki a tablettát a nyombélbe - hasonlóan a testtartás változásaihoz. Természetesen sok minden történik azután, hogy a gyógyszerek és az ételek áthaladnak a gyomron, a belekbe és végül a véráramba kerülnek. Azt se felejtsük el, hogy a számítógépes szimulációk hasznos, de nagyon leegyszerűsített modelljei a komplex folyamatoknak. Az, hogy mennyi folyadék, gáz és étel van a gyomorban, szintén hatással lehet az emésztésre, de ezt a kutatók nem modellezték.

(Forrás: ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk