Felfedezték a gyógyszert, amivel késleltethetjük az öregedést

Úgy tűnik, ez a terápia tényleg beválhat. Kérdés, hogy kiszeretné az élet rendjét szabotálni.


2014 őszén jó pár kutató gyűlt össze egy 15. századi spanyol kastélyszállóban, Toledoban, hogy valóra váltsák forradalmi ötletüket. A különös kísérletben embereket tanulmányoztak, a végeredmény pedig azt mutatta, hogy a jelenleg 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer lelassíthatja az idősödési folyamatokat is – írja a The Washington Post.

A metformin terápiával megelőzhetőek és lecsökkenthetőek az öregedéssel járó hatások, mint akár a gyengeség, valamint az idősséggel járó betegségek.

Amennyiben ez a kezelés valóban beválik, akkor számtalan betegséget kivédhetnénk, ezáltal pedig jelentősen megemelkedne a várható élettartam. Nir Barzilai, az Albert Einstein Orvosi Egyetem öregedéstani intézetének igazgatója szerint mindenképpen pozitívak az eredmények, amelyeket a korábbi kísérletek alapján sikerült elérniük.


2014 óta több mint 3 ezer 65 és 79 év közötti önkéntest vizsgáltak meg az Egyesült Államok különböző kutatóközpontjaiban. A tudósok pedig megállapították, hogy a diabéteszes páciensek esetében alkalmazott metforminnak köszönhetően azok az idős emberek tovább éltek, mint akik nem vettek részt a terápiában.

A gyógyszer forgalmazása azonban koránt sem lesz sétagalopp, ugyanis az öregedést nem tekintik betegségnek. Ez azt jelenti, hogy a Gyógyszerügyi Hatóság nagy eséllyel nem hagyja jóvá a gyógyszert az öregedésgátló hatása miatt, tehát egy már ismert és engedélyezett gyógyszert új hatása miatt. A gyógyszergyárak pedig valószínűleg nem lesznek hajlandóak kifejezetten csak erre a célra fejleszteni az orvosságot.

A figyelmetekbe ajánljuk