Covid-19.

Ez az új gyógyszer saját maga ellen fordíthatja a koronavírust

A Scripps Research nevű kutatócsoport kimutatta, hogy egy neurológiai betegségek kezelésére szolgáló, az FDA (Food and Drug Administration) által már jóváhagyott terápiás szer egy változata az állatok esetében képes blokkolni a COVID-19 fertőzést.


A Nature Chemical Biology 2022. szeptember 29-i számában ismertetett NMT5 nevű gyógyszer olyan vegyi anyagokkal vonja be a SARS-CoV-2-t, amelyek átmenetileg képesek megváltoztatni az emberi ACE2-receptort – azt a molekulát, amelyre a vírus normális esetben rákapaszkodik, hogy megfertőzze a sejteket. Ez azt jelenti, hogy amikor a vírus a közelben van, az ACE2-receptoron keresztül elzáródik az útja az emberi sejtekbe. A vírus hiányában azonban az ACE2 a szokásos módon működhet.

Az a nagyszerű ebben a gyógyszerben, hogy tulajdonképpen a vírust önmaga ellen fordítjuk. Olyan kis molekuláris robbanófejekkel szereljük fel, amelyek végül megakadályozzák, hogy megfertőzze a sejtjeinket: ez a mi bosszúnk a víruson

– mondja a vezető szerző, Dr. Stuart Lipton, a Step Family Endowed Chair és a Scripps Research professzora.

A COVID-19 világjárvány előtt Lipton és kollégái már régóta tanulmányozták a memantin nevű gyógyszer változatait, amelyet a kutató az 1990-es években fejlesztett ki és szabadalmaztatott az Alzheimer-kórhoz hasonló neurológiai betegségek kezelésére. Bár a memantin az 1960-as években használt influenza elleni gyógyszerből származik, a klinikusok további betegségek esetében kezdték vizsgálni, miután észrevették, hogy egy Parkinson-kórban szenvedő nő tünetei javultak, amikor az influenza miatt szedte a gyógyszert.

Lipton és csapata a memantinhoz általános szerkezetében hasonló, de további farmakológiai robbanófejekkel ellátott vegyületek könyvtárát tesztelte.

Az NMT5-nek nevezett gyógyszerjelöltet két kulcsfontosságú tulajdonsággal azonosították: a szer felismerte a SARS-CoV-2 felszínén lévő pórust, és hozzá tudott kapcsolódni, valamint képes volt kémiailag módosítani a humán ACE2-t egy nitroglicerin fragmentumot használva robbanófejként. A csoport rájött, hogy ezzel a vírus saját pusztulásának hordozóeszközévé válhat.

Az új tanulmányban Lipton csoportja jellemezte és tesztelte az NMT5-öt izolált sejtekben és állatokban is. Kimutatták, hogy az NMT5 hogyan kötődik szorosan a SARS-CoV-2 vírusrészecskékhez, miközben a vírusok a szervezetben mozognak. Ezután feltárták annak részleteit, hogy a gyógyszer hogyan ad hozzá egy, a nitroglicerinhez hasonló vegyi anyagot bizonyos molekulákhoz, ha elég közel kerül hozzájuk.

Amikor a vírus az ACE2 közelébe kerül, hogy megfertőzzön egy sejtet, az azt jelenti, hogy az NMT5 egy „nitrocsoportot" ad hozzá a receptorhoz. Amikor az ACE2 így módosul, szerkezete átmenetileg – körülbelül 12 órán keresztül – eltolódik, így a SARS-CoV-2 vírus már nem tud hozzá kötődni, hogy fertőzést okozzon.

A sejtkultúrás kísérletekben, amelyekben azt vizsgálták, hogy a SARS-CoV-2 Omicron változata mennyire képes az emberi ACE2 receptorokhoz kapcsolódni, a gyógyszer 95%-ban megakadályozta a vírus kötődését. A COVID-19 vírussal fertőzött hörcsögökben az NMT5 100-szorosára csökkentette a vírusszintet, megszüntette az állatok tüdejében az erek károsodását, és javította a gyulladást. A gyógyszer a COVID-19 közel egy tucat más változata, köztük az alfa, béta, gamma és delta törzsek ellen is hatásosnak bizonyult.

A legtöbb vírusellenes gyógyszer úgy működik, hogy közvetlenül blokkolja a vírus egy részét – ami arra kényszerítheti a kórokozót, hogy ellenállást fejlesszen ki a gyógyszerrel szemben. Mivel az NMT5 csak hordozóként használja a vírust, a kutatók szerint a gyógyszer valószínűleg a SARS-CoV-2 számos más változata ellen is hatásos lesz.

Bár eddig csak állatkísérletek során vizsgálták a vegyületet, a kutatócsoport most a gyógyszer egy olyan változatát készíti el, amelyet emberi felhasználásra is alkalmazhatnak, miközben további biztonsági és hatékonysági vizsgálatokat végeznek különböző állatokon.

Forrás: EurekAlert!

A figyelmetekbe ajánljuk