white and orange medication pill

Ezek lehetnek a mentális tünetei a B12-vitamin hiánynak

A B12-vitamin hiányával összefüggésbe hozták a rossz memóriát, a gondolkodással kapcsolatos problémákat, sőt a depressziót is. Sőt, az életkor előrehaladtával bekövetkező agyzsugorodáshoz is köze lehet.


A tanulmány szerint a magasabb B12-vitamin-szinttel rendelkezőkön hatszor kisebb valószínűséggel jelentkeznek az agyzsugorodás jelei. A B12-vitamin szintje növelhető étrend-kiegészítőkkel vagy olyan élelmiszerek fogyasztásával, mint a tejtermékek, a máj, a lazac és a tojás – írja a PsyBlog.

A vegetáriánusok, az idősek és az emésztési rendellenességekben, például Crohn-betegségben szenvedők nehezen jutnak elegendő B12-vitaminhoz. A kognitív figyelmeztetések mellett a B12-vitamin-hiány fizikai jele az izomgyengeség.

A kutatások áttekintése megállapította, hogy a B12-vitamin fontos szerepet játszik az izomerő és -funkció javításában. És más étrendi tényezőkkel együtt hozzájárulhat a szarkopéniához, azaz az izomtömeg fokozatos csökkenéséhez.

A szarkopénia esésekhez vezethet, és növelheti a csonttörések, valamint más sérülések kockázatát.

Jean-Philippe Bonjour professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

A szarkopénia elleni legkézenfekvőbb beavatkozás az ellenállóképességi edzés formájában végzett testmozgás. A megfelelő táplálkozás és az optimális étrend szintén nagyon fontos elemei az öregedés során az izomtömeg és az erő megőrzését célzó stratégiának.

Más étrendi tényezők is fontosak az izmok fenntartásában a kor előrehaladtával. Természetesen az elegendő fehérje bevitele létfontosságú. Hasonlóképpen a D-vitamin is szerepet játszik az erő fenntartásában. Több gyümölcs és zöldség általában jót tesz az egészségnek is. Ezzel szemben a hús és a gabonafélék magas bevitele növelheti a szervezet savasságát, ami rosszat tesz az izmoknak.

Dr. Ambrish Mithal, a tanulmány első szerzője hozzátette:

A szarkopénia megelőzését célzó intézkedéseknek is tartalmazniuk kell az idősödő népességen belüli elesések és törések számának csökkentésére irányuló stratégiákat. Jelenleg a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy az ellenállóképességi edzés és az optimális tápláltsági állapot kombinálása szinergikus hatást fejt ki a szarkopénia megelőzésében és kezelésében.

A figyelmetekbe ajánljuk