gyorsétel
Shutterstock

A tudomány szerint ezek a leginkább függőséget okozó ételek

Bizonyos ételek ellenállhatatlan hatással vannak az ízlelőbimbóinkra. Bár minden embernek megvan a saját kedvenc élelmiszere, amit bármikor képes megenni, vannak bizonyos ételek, amelyek függőséget okoznak a fogyasztók számára. A Michigani Egyetem új tanulmánya elvégzett a témában egy kutatást, és rangsorolta a leginkább, illetve a legkevésbé függőséget okozó ételeket.

A kutatók több száz emberrel készítettek interjút a Yale Food Addiction Scale (YFAS, magyarul Yale Étel Függőségi Skála) alapján, ami egy olyan széles körben elismert eszköz, amelyet az élelmiszerekkel kapcsolatos addiktív jellegű viselkedések jelenlétének és súlyosságának felmérésére használnak.

A Dr. Ashley N. Gearhardt és munkatársai által a Yale Egyetemen kifejlesztett skála célja, hogy mérje, hogy az egyének milyen mértékben tapasztalják az ételfüggőség tüneteit. A YFAS több mint két tucat kérdésből áll, amelyek célja az addiktív étkezési viselkedés súlyosságának felmérése, mutatja be a kutatás részleteit a ZME Science.

Például: a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy számolják meg, hányszor értettek egyet az olyan mondatokkal, mint például: „Addig eszem, amíg fizikailag rosszul nem érzem magam" vagy „Sok időt töltök azzal, hogy a túlevés miatt lomhának vagy fáradtnak érzem magam".

A kutatók két különálló vizsgálatot végeztek. Az első tanulmányban a szerzők 120 egyetemistával készítettek interjút, akiket az egyetemen elhelyezett szórólapokról vagy a Michigani Egyetem bevezető pszichológiai tantárgyi csoportján keresztül toboroztak. A második tanulmányt online végezték, és közel 400 résztvevőt vontak be.

Olvasd el ezt is! Lusták és buták leszünk, ha egészségtelenül étkezünk

Az első tanulmány arra jutott, hogy a csokoládé a leginkább függőséget okozó élelmiszer. A résztvevők több mint egynegyedének voltak függőségi próblámái az édességgel. A második helyre a fagylalt került, a bronzérmes a sült krumpli lett, őt pedig a pizza követte.

Ugyan a felsorolt élelmiszerek „jó" szereplésére számítani lehetett, volt néhány meglepetés is: a reggeli gabonapelyhek nagyobb függőséget okoztak, mint az üdítő vagy a sült csirke, de a résztvevők a vizet is problémásabbnak tartották, mint az uborkát vagy a babot.

A leginkább függőséget okozó élelmiszerek a Michigani Egyetem első tanulmány szerint

  1. Csokoládé;
  2. fagylalt;
  3. sült krumpli;
  4. pizza;
  5. sütemény;
  6. chips;
  7. torta;
  8. popcorn (vajas);
  9. sajtburger;
  10. muffin;
  11. reggeli gabonapehely;
  12. gumicukor;
  13. rántott csirke;
  14. szóda (nem diétás);
  15. zsömle (sima);
  16. sajt;
  17. perec;
  18. szalonna;
  19. keksz (sima);
  20. mogyoró;
  21. steak;
  22. müzliszelet;
  23. tojás;
  24. csirkemell;
  25. eper;
  26. alma;
  27. kukorica (vaj és só nélkül);
  28. lazac;
  29. banán;
  30. sárgarépa;
  31. barna rizs (sima, szósz nélkül);
  32. uborka (mártás nélkül);
  33. brokkoli;
  34. bab (szósz nélkül).

A második tanulmány esetében a helyezések kicsit variálódtak. A leginkább függőséget okozó étel az online felmérés szerint a pizza, míg a csokoládé a második helyre került. Őket szorosan követi a chips, a süti és a fagylalt. A reggeli gabonafélék jelentősen visszaestek, a legkevésbé addiktív étel pedig az uborka volt – az eredményeket részletesen ide kattintva lehet megtekinteni.

A szerzők szerint a kutatások azt mutatja, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek, amelyek zsírt és/vagy finomított szénhidrátot (például cukor és fehér liszt) tartalmaznak, nagyobb valószínűséggel okoznak a függőséghez hasonló tüneteket a táplálkozási szokásokkal kapcsolatban.

Emellett a magas glikémiás indexű (GL) élelmiszerek – különösen az élelmiszer-függőség emelkedett tüneteit jóváhagyó egyének esetében – is kapcsolódtak az addiktív jellegű étkezési problémákhoz.


A figyelmetekbe ajánljuk