Egyiptom.

Ez az 1600 éves zokni lerántja a leplet az ókori egyiptomi divat titkairól

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a zoknik nem mai ruhadarabok, de ez a nemrég kiállított 1600 éves egyiptomi lábbeli alaposan meglepett mindenkit.


A londoni Victoria & Albert Múzeumban egy nem akármilyen „műtárgyat” állítottak ki: nevezetesen egy 1600 éves egyiptomi kopt zoknit, amely a feltételezések szerint a negyedik-ötödik századból származik – írja az IFL Science.

A leletre egyébként nem mostanában, hanem már a 19. század során lettek figyelmesek a kutatók, ám számos vizsgálat és kitérő után az ősi lábbeli nemrég érkezett meg a londoni múzeumba.

Ez is érdekelhet: Több ezer mumifikálódott kosfej került elő az ókori egyiptomi templomban

Ahogy a fenti képen is látszik, a zokni kinézete a legkevésbé sem átlagos, sőt! A lábbeli leginkább egy rák ollójára hasonlít, ám ennek is megvan az oka: a zokni mélyedésénél volt ugyanis a papucs pántjának a helye.

Mi következik ebből? Hát az, hogy a gusztustalan italokért is rajongó egyiptomiak minden bizonnyal már évezredekkel ezelőtt odavoltak a manapság is elterjedt papucs-zokni kombóért, amitől a divatszakértők szabályosan a falnak mennek.

A stílus mellett érdemes a készítési folyamatról, és az anyagokról is említést tenni: a szóban forgó ruhadarab esetében is használt Nålebinding egy olyan technika volt, amelyről úgy gondolják, hogy a kötés és a horgolás elterjedése előtt volt divatos. A készítés során egy egyszemű tűvel hurkolták a cérnát, hogy rugalmas szövetet hozzanak létre.

Míg a kötés és a horgolás hosszú fonalat használ, a Nålebinding esetében a fonal hossza korlátozott, mivel a tűnek át kell haladnia a szövetszerkezetben korábban kialakított hurkokon. Emiatt a Nålebinding olyan ruhadarabokat hoz létre, amelyek ellenállnak a nagy igénybevételnek, és nem mennek tönkre a cérna elszakadása esetén

– olvasható egy Nålebinding zoknikról szóló 2017-es tanulmányban.


A figyelmetekbe ajánljuk