egy nő kettétör egy cigarettát
Fotó: Shutterstock

Letennéd a cigit? – ez a legjobb kor rá a tudomány szerint

A 35 éves koruk előtt leszokó dohányosok halálozási aránya egy adott időszakon belül hasonló azokéhoz, akik soha nem dohányoztak − derül ki egy nagyszabású tanulmányból.


A kutatás szerint azok, akik későbbi életkorban hagyták abba a dohányzást, még mindig jelentős előnyökkel jártak, de halálozási arányuk meghaladta azokét, akik 35 éves koruk előtt szoktak le. Például azoknál a korábbi dohányosoknál, akik 35 és 44 éves koruk között hagyták abba a dohányzást, 21 százalékkal magasabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás aránya, mint a „soha nem dohányzóknál". A 45 és 54 éves koruk között leszokóknál pedig 47 százalékkal magasabb volt az összes halálozási arány, mint a soha nem dohányzóknál.

Ez a harmadik nagy tanulmány, amely arra utal, hogy a 35 éves kor lehet az optimális életkor a leszokáshoz, különösen azok számára, akik fiatalon kezdik a dohányzást

− írta a tanulmányhoz fűzött kommentárjában John P. Pierce, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem családorvosi és közegészségügyi tanszékének emeritus professzora, majd hozzátette:

Régóta ismert, hogy minél korábban szokik le a dohányos, annál jobb. Most azonban már pontosabban meg lehet határozni, hogy egy dohányos milyen életkorban szokik le.

Az új tanulmány az amerikai National Health Interview Survey, az amerikai lakosság egészségi állapotának nyomon követésére szolgáló kérdőíves felmérés, valamint a National Death Index, az ország halálozási adatait tartalmazó adatbázis adatait használta fel. Az elemzésbe több mint 550 ezer felnőtt felmérési adatait vonták be, akik 1997 januárja és 2018 decembere között töltötték ki a kérdőíveket, és a felvételkor 25 és 84 év közöttiek voltak. Voltak köztük jelenlegi dohányosok, korábbi dohányosok és soha nem dohányzók.

napszem\u00fcveges, cigarett\u00e1z\u00f3 n\u0151 f\u00fcsttel a feje k\u00f6r\u00fcl

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Halálozási Index szerint 2019 végéig a vizsgálat alanyai közül közel 75 ezren haltak meg. A soha nem dohányzókkal összehasonlítva a jelenlegi dohányosoknál összességében jelentősen magasabb volt az összes halálozási arány, valamint kifejezetten a rák, a szívbetegség és a tüdőbetegség okozta halálozás magasabb aránya.

Ezek az eredmények emlékeztetnek minket arra, hogy a dohányzás intenzitásának (a napi cigaretták számának) csökkentése a dohányzás-ellenőrzési programok egyik célja kell, hogy legyen

− írta Price a kommentárjában.

Lényeges, hogy míg a jelenlegi dohányzás minden vizsgált faji és etnikai csoportban magasabb halálozási kockázattal járt együtt, a dohányzásról való leszokás minden csoport esetében lényegesen megfordított kockázattal járt.

Különösen azok, akik 45 éves korukig abbahagyták a dohányzást, akár 90 százalékkal is csökkentették a halálozási kockázatot, és azoknál, akik 35 éves koruk előtt abbahagyták, a halálozási arányok nagyon közel álltak a soha nem dohányzókéhoz.

Hasonlóképpen a tanulmány azt is megállapította, hogy minél több idő telt el a dohányzásról való leszokás óta, annál közelebb volt a halálozási arányuk a soha nem dohányzókéhoz.

De természetesen 35 éves kor után sincs minden veszve − ahogy a tanulmány is sugallja, az idősebb korban történő leszokás még mindig csökkenti a halálozási kockázatot, csak nem olyan drámaian.

A kutatásnak vannak korlátai, például az alanyok dohányzási szokásairól szóló információkat egy adott időpontban gyűjtötték össze, így előfordulhat, hogy néhány alany a felmérés után hagyta abba vagy kezdett el dohányozni. Mindazonáltal a tanulmány még mindig azt sugallja, hogy a dohányzásról való leszokás nagymértékben csökkenti a korai halálozás kockázatát − különösen, ha fiatalon tesszük ezt.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk