cigi
Shutterstock

Dohányzol? 3 azonnal érzékelhető változás, ami a bőröddel történne, ha leszoknál

A dohányzás számos bőrproblémához hozzájárulhat, a korai ráncoktól az elszíneződésekig. A leszokás azonban segíthet minimalizálni ezeket, sőt: akár vissza is fordíthatja az elváltozások némelyikét.


Régóta ismert, hogy a dohányzás olyan súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint a rák vagy a különböző szív- és érrendszeri betegségek. Nem mellesleg: a kinézetünkre is hatással van, beleértve a bőrt is.

A dohányzás hatására az erek beszűkülnek, ami csökkenti az oxigén és a tápanyagok bőrbe jutását. Egy tanulmány szerint például dohányzó embereknek kevesebb kollagén- és elasztinrostjuk van, amelyek kulcsfontosságú fehérjék a bőr egészségéhez és feszességéhez.

Ez is érdekelhet: Úgy néz ki, egyre nehezebben szoknak le a cigiről a fiatalok (

Eközben a dohányfüst összefügg a pigmentációval is: emiatt az arcbőr szürkés-vörös, fakó színt kaphat. Ráadásul a dohányzás öregségi foltokat és korai ráncokat is okozhat, és elősegítik az olyan bőrbetegségek tüneteit, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma.

De mi történik a bőrünkkel, ha leszokunk a dohányzásról? Elég sok minden. A Helthline cikke nézte meg a témával kapcsolatos kutatásokat.

Javítja az arcszínt és a pigmentációt

A 2012-es kutatás szerint a dohányzásról való leszokás csökkentheti az öregségi foltokat, a bőrpírt és az elszíneződés más jeleit is – ezt egyébként egy 2013-as tanulmány is megerősítette. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a bőrpír és az öregségi foltok jelentősen csökkentek a dohányzásról való leszokás után.

Olvasd el ezt is! Tévhitek, amiket a filmek hitettek el velünk

Csökkenti az öregedés jeleit

Egy 2010-es kis tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a dohányzásról való leszokás 13 évvel csökkentette a résztvevők „biológiai korát". A kutatók ezt a számot olyan tényezőkre alapozták, mint a bőr fényessége, simasága, rugalmassága és színeződése.

Ennek ellenére a szakértők szerint további kutatásokra van szükség annak teljes megértéséhez, hogy a dohányzásról való leszokás hogyan hat a meglévő ráncokra.

Shutterstock

Helyreállítja a kollagéntermelést

Köztudott, hogy a dohányzás károsítja a kollagéntermelést, de a folyamat a leszokás után helyreállhat: egy 2019-es tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a dohányzásról való leszokás a kollagéntermelés újraindulásához vezetett a szervezetben.

Mikor lesznek láthatóak az eredmények? 

Egy 2019-es kutatás szerint az öregségi foltok és a hiperpigmentáció jelei a dohányzás abbahagyását követő egy hónapon belül már csökkenhetnek. Egy 2013-as kisebb tanulmány pedig azt is megállapította, hogy a dohányzás okozta bőrszínváltozások körülbelül 4-12 héttel a leszokás után kezdenek visszafordulni.

Fontos azonban tisztázni, hogy a változások emberfüggőek, de talán az bátran kijelenthető, hogy egy hónapon belül már látható eredmények jelentkezhetnek a bőrön.

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk