Egy dinoszaurusz-csontváz.

A tudósok egy Anglia déli partjainál lévő szigeten talált fosszíliáknak köszönhetően bizonyítékot találtak arra, hogy egykor a Wight-szigeten élt Európa legnagyobb szárazföldi ragadozója.


A régészek azt gyanítják, hogy a Wight-szigeten nemrégiben feltárt hatalmas kétlábú ragadozó maradványai a kontinens eddig felfedezett legnagyobb theropodájához tartoznak.

Az egyetlen vetélytárs egy lehetséges megalosaurid, amelyet a franciaországi jura geológiában feltárt nagyméretű csigolya publikálatlan leírása alapján ismerünk.

A theropodák a dinoszauruszok uralkodó klánját alkották, amelybe a tirannosauruszok, megalosauruszok, velociraptorok és spinosauruszok tartoztak. A korai jura idején ezek az ősi lények voltak az egyetlen nagytestű, szárazföldi ragadozók, és a spinosaurusok voltak valószínűleg a leghosszabbak és legnagyobbak közülük.

Észak-Afrika ősi folyómedreiben a Spinosaurus-fosszíliák több mint 15 méter hosszúak és 13 tonnásak lehettek.

A Wight-szigetről származó fosszíliák nem egészen ekkora méretűek, de a szerzők szerint nagyobbnak tűnnek, mint bármely más, Dél-Angliában vagy Délnyugat-Európában talált maradványok.

A Spinosaurus-fosszíliák hihetetlenül ritkák. Eddig mindössze három feltételezett fajt találtak a Wight-szigeten, és ezeket is csak az elmúlt néhány évben fedezték fel.

A régészek azt gyanítják, hogy a délnyugati partvidéken felfedezett egykori élőlény egy különálló fajhoz tartozott, bár ezt nehéz megmondani ilyen korlátozott maradványok mellett.

A dinoszaurusz medencéjéből és farkából származó csontok arra utalnak, hogy az élőlény hatalmas méretű volt, a csigolyáin található úszóhártyák pedig a Spinosaurus-nemzetségre utalnak.

A környezet, amelyben a fosszíliákat találták, szintén összhangban van azzal, amit a Spinosaurusokról tudunk.

A szerzők egyelőre a dinoszauruszt „White Rock spinosauridának'' nevezték el. De hogy a maradványok egy ismeretlen spinosauridához vagy egy másik lenyűgözően nagy theropodához tartoznak-e, az továbbra is vita tárgyát képezi.


Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk