T.Rex illusztráció

Nem mindig a T.Rex-ek álltak a tápláléklánc csúcsán

Körülbelül 90 millió évvel ezelőtt egy T-Rex-nél is gigantikusabb csúcsragadozó járta be a mai Üzbegisztán területét – derült ki a legújabb tanulmányból.

A 8 méter hosszú állat súlya megközelítőleg 1000 kilogramm volt, ami hosszabb, mint egy afrikai elefánt és nehezebb, mint egy bölény. A kutatók Ulughbegsaurus uzbekistanensisnek nevezték el, Ulugh Beg 15. századi csillagász, matematikus és szultán után, aki a mai Üzbegisztán területén élt.

Az egyedet a húsevő carcharodontosaurus nemhez sorolták, amelynek képviselői a zsarnokgyíkalakú dinoszauruszok (tyrannosauroide) – köztük a T.Rex – előtti időkben, a felső kréta korban élt.

A Royal Society Open Science című folyóiratban közzétett tanulmányukban írták le a japán kutatók az új fajt, amely a mai Kizilkum-sivatag területén élt. Két különböző evolúciós elemzés is megerősítette az új dinoszauruszfaj besorolását. Ez az első carcharodontosaurus, amelyet Közép-Ázsiában találtak.

A baloldali felső állkapocs fosszíliája alapján határoztuk meg az új fajt"

– kezdte Tanaka Kohei adjunktus, a tanulmány egyik szerzője.

A theropodák között az állkapcsot arra lehet használni, hogy megbecsüljük az állat méretét, mivel annak nagysága összefügg a combcsont hosszával, amely a testméret egy jól elfogadott jelzője. Ez alapján úgy becsüljük, hogy az Ulughbegsaurus uzbekistanensis testtömege több mint ezer kilogramm lehetett, testhossza 7,5-8 méter, azaz nagyobb volt, mint egy jól kifejlett afrikai elefánt"

– mondta a kutató.

Az új dinoszauruszfaj jóval nagyobb volt, mint a lelőhelyen korábban talált más húsevő dinoszauruszok, ezért valószínű, hogy a felső krétai ökoszisztéma csúcsragadozója volt.

A kutatók szerint a faj kihalását a zsarnokgyíkalakú dinoszauruszok mint csúcsragadozók megjelenése okozhatta.


Az Ulughbegsaurus uzbekistanensis felfedezése a fosszíliák lajstromában egy fontos űrt tölt be, mivel bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a carcharodontosaurusok Európától Kelet-Ázsiáig elterjedten éltek. Mivel ez volt az egyik utolsó carcharodontosaurus az akkori Laurasia kontinensen, ennek a nagy csúcsragadozónak az együttélése a kisebb zsarnokgyíkokkal fontos időkorlát a csúcsragadozók közötti átmenetet illetően a felső kréta korban.

(Sciencealert/MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk