bogarak dinoszaurusz ürülékben

Szinte naponta fedeznek fel újabb és újabb bogárfajokat, ám legutóbb egy egészen különös helyen sikerült ismeretlen egyedek létezésére bukkanni.


A legújabb fajt egy dinoszaurusz megkövesedett ürülékében találták meg. A 230 millió éves, Triamyxa coprolithica nevű bogár, amelyet egészben, teljesen ép állapotában találtak meg, az első olyan rovar, amelyet egy őshüllő bármilyen maradványában találtak. A fosszilizálódott ürülék, mésnevén koprolit számos bogármaradványt tartalmazott, melyek közül a legtöbb ugyanahhoz a fajhoz tartozott.

Ez a tanulmány élvonalbeli, és a paleontológia egy teljesen új területét tárja fel, amelyet csak az elmúlt évtizedben értettünk meg"

– mondta Spencer Lucas, az Új-Mexikói Természettudományi és Természettudományi Múzeum paleontológusa.

A koprolitok világszerte bőségesen megtalálhatók a múzeumi és kutatási gyűjteményekben. De egészen a közelmúltig kevés tudós vizsgálta meg ezeket, főként azért, mert a kutatók nem gondolták, hogy a kis rovarok sikeresen átjuthatnak egy emésztőrendszeren, és felismerhető formában megtalálhatók.

Ehelyett a paleontológusok a legtöbb információt a rovarok evolúciójáról a borostyánba, vagyis a fák megkövesedett gyantájába zárt szerencsétlen példányokból szerezték. Ezek a fosszíliák azonban geológiai értelemben nem túl régiek. A legősibbek körülbelül 140 millió évvel ezelőttre nyúlnak vissza.

Valóban döbbenetes volt látni, milyen jól megmaradtak a bogarak. Amikor a képernyőre néztünk, olyan volt, mintha egy valódi példányt látnánk"

– nyilatkozta Martin Qvarnström, az Uppsalai Egyetem munkatársa. A kutatásban egyébként tajvani, mexikói, francia és német paleontológusok is részt vettek.

(Sciencemag)

A figyelmetekbe ajánljuk