Tapasztaltad már? Ez lehet a déjá vu érzés ellentéte

Tapasztaltad már? Ez lehet a déjá vu érzés ellentéte

Az emlékezésnek igen különös kapcsolata van az elménkkel. Vegyük például a déjá vu élményét, amikor meg vagyunk győződve arról, hogy egy adott szituációt már átéltük a múltban. Létezik azonban a déjá vu ellentétpárja is, amely egy igen érdekes dologra világít rá.


A déjà vu valójában egy ablak a memóriarendszerünk működését illetően. A The Conversationben megjelent kutatás megállapította, hogy a jelenség akkor keletkezik, amikor az agynak az ismereti, észlelő része nem kerül szinkronba a valósággal. A déjà vu egy jel, amely egyfajta tényellenőrzés az emlékező rendszerünk számára. A memória és az agy kapcsolatrendszerével a közelmúltban több publikáció is foglalkozott – akár az agyféltekek jelentős szerepéről, akár a szaglás fontosságáról.

Ugyanez megtörténhet azonban fordítva is

A déjá vu ellentéte a jamais vu, amikor valami, amit ismerős számunkra, valamilyen módon mégiscsak irreálisnak vagy újszerűnek tűnik. A nemrégiben végzett kutatásban a jelenség hátterében álló mechanizmust vizsgálták.

A jamais vu lehet az, amikor egy ismerős arcot látunk, és hirtelen szokatlannak vagy ismeretlennek találjuk. Vagy egy régi helyre megyünk, de a helyre érkezvén megzavarodunk, mintha új szemmel látnánk azt. Ez az élmény viszont még a déjá vunál is ritkább, és talán még szokatlanabb és nyugtalanítóbb.

Ezt is olvasd el! Egy férfi évek óta újraéli a múlt eseményeit – egy ritka betegség az oka

A vizsgálatban részt vevőket arra kérte a kutatócsoport, hogy a lehető leggyorsabban másoljanak le egy szót, azonban megadtak nekik néhány okot, amiért abbahagyhatják. Az indokok szerepelt az, hogy furcsán érzik magukat, unatkoznak vagy fáj a kezük.

A legtöbben azonban azért álltak meg, mert egyre furcsábban érezték magukat, és körülbelül 70%-uk legalább egyszer megállt. Ez általában körülbelül egy perc (33 ismétlés) után következett be.

Tint\u00e1val val\u00f3 \u00edr\u00e1s pap\u00edrraShutterstock

Az alanyok úgy érezték, hogy értelmetlenné vált a szó. A kutatás azonban érdekes fordulatot vett, hiszen ez a jelenség már korántsem újdonság. 1907-ben a pszichológia egyik alapító alakja, Margaret Floy Washburn már közzétett egy kísérletet egyik tanítványával, amely kimutatta, hogy a három percig bámult szavak elvesztik asszociatív erejüket. Azaz a szavak furcsává váltak, elvesztették jelentésüket, és idővel töredezetté váltak.

Ez is érdekes lehet számodra: Érdekességek a memóriánkról: 10 dolog, amit biztos nem tudtál

Az agy akkor reagál így, amikor valami túlságosan automatikussá, vagy ismétlődővé válik. Segít nekünk kipattanni az aktuális pillanatból, és a valótlanság érzése valójában egy valóságellenőrzés. Az új kutatás elnyerte az idei – tudományos Arany Málnának is hívott – Ignobel-díjat, a jamais vu kifejezést kitalálta és hozzárendelte ehhez a jelenséghez.

Az Ignobel-díj a Nobel-díj paródiája. Nevével a valódi Nobel-díjra kívántak reflektálni. A nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek benne, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy mulatságos javaslatokhoz vezetett.

Jamais vu továbbá a kényszerbetegséggel (OCD) kapcsolatos kutatásokban is segítségül jöhet majd a tudomány számára a közeljövőben.

A figyelmetekbe ajánljuk