Egy fiú szomrúan ül.

A D-vitaminhiány összefügg a depresszióval és a lehangoltsággal

A D-vitaminhiány depresszióval és rosszabb agyműködéssel, alacsonyabb beszédkészséggel és akár a demenciával is összefüggésbe hozható.


A D-vitamin hiánya depressziós tünetekkel és több negatív gondolattal jár – derül ki egy kutatásból. A D-vitamin hiánya a fiatalok kognitív károsodásával is összefügg.

A magas D-vitamin-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak az olajos halak és a tojás, de a legtöbb ember a napfény miatt jut hozzá ehhez a vitaminhoz.

Ezért van az, hogy az északibb éghajlaton a téli hónapokban jellemzően alacsonyabb a szervezetben a D-vitamin szint.

A kutatást 225 pszichotikus zavarok miatt kezelt beteg és 159 egészséges ember bevonásával végezték. A pszichózisban szenvedők körében az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezőknél magasabb szintű negatív tüneteket és depressziót találtak.

Az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező fiataloknál a feldolgozási sebesség és a beszédkészség terén is találtak problémákat. Az eredmények illeszkednek a korábbi kutatásokhoz, amelyek szerint az alacsony D-vitaminszint összefügg a depresszióval.

A vitaminról azt is feltételezik, hogy szerepet játszik a hangulat szempontjából fontos neurotranszmitter, a szerotonin szabályozásában, sőt a D-vitamin hiányát még a demenciával is összefüggésbe hozták.

Forrás: PsyBlog


A figyelmetekbe ajánljuk